Ubica slovačkog istraživačkog novinara osuđen na 25 godina zatvora

asd
Marček je ranije ove godine priznao da je u februaru 2018. ubio Kučjaka i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i grudi

Slovački Vrhovni sud osudio je ubicu istraživačkog novinara Jana Kučjaka (Kuciak) na 25 godina zatvora.

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Vazanova, prenosi B92.

Marček je ranije ove godine priznao da je u februaru 2018. ubio Kučjaka i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i grudi.

Istraživački novinar Kučjak objavio je više od desetak članaka o preduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno prije ubistva Kučjak je optužio Kočnera da je umiješan u šemu varanja na porezima, a uspio je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milione eura.

Kučjak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.

Takođe je pisao o povezanosti slovačkih državljana s italijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangeta.

Izvještaj objavljen nakon njegove smrti o mogućim vezama između italijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne proteste protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.

Izvor: