Ubice i dileri pasoše BiH kupuju za 3.000 eura!

Hrvatska policija potvrdila je da je 13. marta uhapsila državljanina Bosne i Hercegovine koji se dovodi u vezu s ubistvom Muhameda Zavahrija, Tunižanina, inžinjera povezanog s Hamasom.   

Hrvatska novinska agencija (HINA) objavila je odgovor hrvatskog MUP-a da je na temelju međunarodne potjernice Interpola uhapšen bh. državljanin.

 

Neuređene države

- Nakon hapšenja određen mu je ekstradicijski pritvor, dok je postupak izručenja u nadležnosti pravosudnih tijela Hrvatske – kazali su iz MUP-a.

Zavahri, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. blizu svog doma u tuniskom gradu Sfaksu. Ovaj slučaj, koji je ponovo aktueliziran, otvorio je brojna pitanja, između ostalog otkud kriminalcima, dilerima i ubicama bh. pasoši.

- Još jedanput se pokazuju rupe u sigurnosnom sistemu BiH, odnosno zaštiti podataka. To je karakteristično samo za države koje su neuređene, pa kriminalci i pribjegavaju korištenju dokumenata onih država iz kojih im je najlakše dobiti dokumente - otkriva naš izvor blizak sigurnosnim službama BiH.

Kako smo jučer saznali, trenutno se istražuje 250 sumnjivih identiteta državljana BiH.

Da ova teza itekako ima uporišta, pokazuje i akcija iz marta prošle godine kodnog naziva „Papirus“. Državno tužilaštvo lani je podiglo optužnicu protiv 11 osoba koje se terete za organizirani kriminal u vezi s izdavanjem nezakonitih ličnih dokumenata, koje su koristili kriminalci u BiH i inozemstvu.

Optužnica je podignuta protiv Bojana Đokića (34), Save Manojlovića (50), Izeta Redžovića (47), Bojana Malezovića (37), Saliha Bote (41), Nedžada Šiljevića (44), Senada Saltage (58), Admira Malića (27), Ramiza Salčina (44), Nedžada Bajrovića (42) i Mithada Veje (35).

- Oni su od 2013. do 3. oktobra 2016. godine, na području BiH, Srbije i Crne Gore, u cilju sticanja protupravne koristi, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal izrađivali lažne isprave s ciljem da se takve isprave upotrijebe kao prave, te lažne isprave upotrijebili kao prave i nabavljali trećim osobama radi upotrebe. Također, terete se da su nizom krivičnih djela i dovođenjem u zabludu nadležnog organa učinili da se u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi, ovjeri neistinit sadržaj koji treba služiti kao dokaz u pravnom prometu - pojašnjeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Oni su krađom identiteta građana naše zemlje, a za novčanu naknadu, izrađivali, preinačavali, odnosno nabavljali krivotvorene javne isprave s ličnim podacima stvarnih osoba i fotografijama. Na taj način lažne identitete dobili su kriminalci iz Srbije, Crne Gore i Bugarske. Uslugu su naplaćivali 10.000 KM po jednom identitetu, odnosno pasošu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske također je provelo akciju kojom je razbijena kriminalna grupa koja je identitete prodavala članovima kriminalne grupe narkodilera Darka Šarića te osobama koje su tražene zbog ubistava, pljački i drugih krivičnih djela.

 

I policajci umiješani

I akcija “Kruna“ iz 2016. godine, provedena po nalogu Tužilaštva BiH, pokazala je brojne manjkavosti bh. sistema za obradu i zaštitu ličnih podataka te izdavanje ličnih dokumenata. Istragom je utvrđeno da je dobro organizirana kriminalna grupa u BiH, a u kojoj su bili i neki policijski službenici zaposleni u matičnim uredima za izdavanje ličnih dokumenata, krali identitete ljudi koji su se odselili iz naše zemlje.

Za nekoliko hiljada eura, koliko su plaćali za pasoš ili ličnu kartu, kriminalci s Interpolovih potjernica, optuženi za ubistva, dileri droga, pa čak i pripadnici ozloglašenog Šarićevog klana, bez problema su prelazili granice. Istragom je utvrđeno da su dokumente BiH nabavljali za 3.000 eura.

 

Samo fotografija nije lažna 

Novi identitet, zahvaljujući uhapšenima u akciji "Kruna", dobili su, između ostalih, i član bande "Pink Panter" Borko Ilinčić, kao i državljani Hrvatske Neven Tomašević i Dragan Pažin. Putne isprave BiH s tuđim podacima imali su kriminalci iz Slovenije Jakob Remškar i Dragan Beljkaš te Bugarin Georgio Semredžijev i Crnogorac Edi Hodžić. Beljkaš je hapšen u akciji "Balkanski ratnik" zbog organiziranog šverca droge.

Na originalnim dokumentima istinita je bila samo njihova fotografija, a svi drugi lični podaci ukradeni su od naših državljana koji su se odselili u inozemstvo i u međuvremenu nisu podnosili zahtjev za izdavanje novih.