Ubice s Havivove fotografije još su na slobodi

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije Alma Pecković podnijela je prije četiri godine krivičnu prijavu protiv N. N. osoba zbog ubistva njene majke Tife Šabanović u aprilu 1992. godine u Bijeljini.

Njena majka jedna je od tri nevine bijeljinske žrtve koje je fotografirao čuveni fotoreporter Ron Haviv u trenutku dok ju je jedan od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde (“Arkanovih tigrova”) šutira čizmom u glavu.

Nerad na predmetu 

Poslije se ispostavilo da je osoba na fotografiji s cigaretom u ruci izvjesni DJ Max, odnosno Srđan Golubović, koji živi u Beogradu i dostupan je organima gonjenja Srbije, dok se preostala dva pripadnika “Arkanovih tigrova” na Havivovoj fotografiji jasno vide, ali ni 27 godina poslije istražni organi susjedne Srbije nisu ih identificirali.

Nakon što je Alma Pecković podnijela krivičnu prijavu, na predmetu je radio tužilac Milan Petrović. Njega je u julu prošle godine zamijenio Svetislav Rabrenović, koji je nedavno, prema našim saznanjima, smijenjen baš kao i Petrović, zbog nerada na ovom predmetu.

Snežana Stanojković, tužiteljica za ratne zločine Srbije, nedavno je na čelo istrage zločina u Bijeljini postavila svog zamjenika Ognjena Đukića. Podnosioci krivične prijave, prema našim saznanjima, pokušavali su da stupe u kontakt s tužiocem Đukićem, ali im je on poručio kako s njim mogu razgovarati samo preko advokata.

Almi Pecković (rođenoj Šabanović, op. a.) arkanovci su, pored majke, ubili i oca Redžepa, poznatog bijeljinskog mesara, te brata Admira.

Nikad svjedok 

Na Havivoj fotografiji, pored ubijene Tife Šabanović u lokvi krvi leži i bračni par Abdirami i Hamijeta Pajaziti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nikada u svojstvu svjedoka nije saslušalo Rona Haviva. Samo su u martu 2017. godine Havivu uputili pitanja u pismenoj formi, na koje je on odgovorio.

Pismeni odgovor

Kontaktirali smo i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, odakle nam je rečeno da pitanja dostavimo u pismenoj formi, što smo i učinili.

Do zaključenja današnjeg broja “Avaz” nije dobio odgovore o tome koji tužilac radi na predmetu zavedenom pod brojem KTNI 2/15 i u kojoj je fazi istraga.

Ulica zločinaca

Dok se još čeka na procesuiranje odgovornih za masovna ubistva bijeljinskih civila, jedna ulica u ovom gradu nosi ime Srpske dobrovoljačke garde.

Riječ je o ulici od Pavlovića ćuprije do Bijeljine, kojom su “Arkanovi tigrovi” 31. marta 1992. ušli u grad i pobili nedužne ljude.