Ubici iz đakovačkog Centra za socijalni rad 40 godina zatvora

dreznjak
Andrija Drežnjak je optužen za prošlogodišnje teško ubistvo dvoje radnika đakovačkog Centra za socijalni rad.


Na 40 godina zatvora osječki Županijski sud u ponedjeljak je nepravomoćno osudio Andriju Drežnjaka, optuženog za prošlogodišnje teško ubistvo dvoje radnika đakovačkog Centra za socijalni rad, javlja Hina.

Drežnjak je bio optužen da je 9. jula 2019. u đakovačkom Centru za socijalni rad hicima iz pištolja ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a teško ranio pravnika Ivana Pavića koji je od teških povreda 10 dana kasnije umro u osječkom Kliničkom bolničkom centru.

Nakon ubistva je pobjegao, ali je nakon policijske potrage iste večeri, po dojavi građana, uhapšen u polju između Đakova i mjesta Đakovački Selci. 

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako je nedvosmisleno zaključilo da je Drežnjak iz bezobzirne osvete ubio svoje žrtve, za koje je smatrao da mu na nezakonit način žele oduzeti porodičnu kuću u kojoj prebiva.

No, dokaznim postupkom je utvrđeno da su radnici Centra, a posebno žrtve Ivan Pavić i Blaženka Poplašen, postupali po zakonskim propisima i u njegovu korist.

Drežnjak u vrijeme ubistava bio ubrojiv

Sud smatra da je oba teška ubistva počinio prema unaprijed pripremljenom i osmišljenom planu, pri čemu je provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je tada bio ubrojiv te pregledom nisu utvrđena psihotična ponašanja.

Drežnjaku je produžen istražni zatvor, u kojem se nalazi od 9. jula prošle godine, a to mu je vrijeme uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Odbrana je najavila žalbu na presudu, a zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević izjavio je novinarima kako je presuda od 40 godina zatvora primjerena. O eventualnoj žalbi razmislit će po primanju pismenog otpravka presude.

Ocijenjen nestabilnom i agresivnom osobom

"Kao tužitelj sam zadovoljan, ali kao čovjek ne mogu reći da sam zadovoljan jer ovo je velika tragedija i jer je do ovoga došlo zbog puno propusta i općenito zbog jedne zapuštene situacije u društvu", ocijenio je Kraljević

Na početku suđenja 3. juna Drežnjak je nakon čitanja optužnice priznao krivicu da bi dan poslije promijenio iskaz, rekavši da ne priznaje sve što stoji u optužnici, nego samo "neke stvari".

Tokom suđenja sudski vještaci-psihijatri Drežnjaka su ocijenili nestabilnom i agresivnom osobom ispodprosječne inteligencije, ali da je bio svjestan kako čini zločin i koji su mu ciljevi, što dokazuje i plan bijega nakon zločina.

Smatraju i kako je motiv ubistva Drežnjakova zabluda da su ga žrtve varale i da su mu htjeli oduzeti kuću nakon smrti njegovog oca.