Ubistva žena u BiH: Problem pred kojim zatvaramo oči

.
Zločini u našoj domovini u kojima su žrtve žene raste iz dana u dan.

Samo u prvih osam dana juna ubijene su četiri žene iz Bosne i Hercegovine.

U jednom slučaju ubica je bio bivši partner, u drugom slučaju je brat digao ruku na sestru, u trećem je ženi presudio komšija, dok je u četvrtom slučaju ženu svirepo ubio gazda kod kojeg je radila.

Jezivi detalji 

Četrdesetdvogodišnja L. M. (42), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, u srijedu je ubijena u Italiji. Prema prvim neslužbenim informacijama, ubio ju je bivši partner Z. V. (44), koji je također iz BiH (porijeklo iz Doboja, op. a.).

Ubijena je prevezla dvoje djece u školu i došla na svoje radno mjesto. Bivši suprug ju je čekao, prišao joj i pucao u nju. Nakon što je počinio ubistvo, pobjegao je automobilom u kojemu je bila sadašnja njegova partnerica, prenose italijanski mediji.

Policija je saopćila da je bio naoružan i sa sobom je nosio eksploziv koji je aktivirao dok je bježao. Nakon što je ubio i sadašnju partnericu, presudio je i sebi. Iza njih je ostalo dvoje djece.

Portal “Il Giornale di Vicenza” navodi da se radi o Zlatanu Vasiljeviću (42) i Lidiji Miljković (42).

Ubistva u Visokom i Kotor Varoši

Tijelo 65-godišnje R. N. pronađeno je 8. juna u mjestu Maurovići kod Visokog. Visočki policajci zatekli su strašan prizor - nesretna žena je imala više ubodnih rana hladnim oružjem - nožem u predjelu grudnog koša i vrata. Istražitelji su brzo identifikovali i uhapsili osumnjičenog. Riječ je o H. M. (47) iz Visokog. Prema nepovrđenim informacija, ubica je komšija žrtve.

Zdravko Raca 4. juna u selu Obodnik kod Kotor Varoša hicima iz pištolja ubio je sestru Mirjanu Vagner. Raca je u sestru ispalio najmanje četiri hica u glavu i grudni koš, te je ona preminula na licu mjesta. On je nakon toga uhapšen. Motiv ubistva je svađa oko zemlje!

Istog dana, 4. juna, u prostorijama fotokopirnice NO 8 u Zenici pronađena su dva tijela. Utvrđeno je da se radi o 63-godišnjem B. M., vlasniku kopirnice i njegovoj radnici 54-godišnjoj P. N. U neposrednoj blizini tijela pronađeno je vatreno oružje - pištolj. Dok ovakvi slučajevi, nažalost, postaju samo dio crne statistike, postavlja se pitanje - da li zatvaramo oči pred ovakvim i sličnim patološkim pojavama?

Bh. javnost se i danas sjeća slučaja ubistva Alme Kadić iz Sarajeva. Bivšu suprugu i majku maloljetne kćerke je prošle godine ubio Eldin Hodžić.

Zakazao sistem

Detektor je tada pisao kako su mediji u hvalospjevima objavili informaciju kako je "brzom reakcijom policije uhapšen ubica“. A pozadina čitave priče je mnogo komplikovanija. Vapaj ove žene niko nije htio čuti. A mogli smo i morali, svi zajedno!

Zločinu je prethodilo dugogodišnje nasilje u porodici, proganjanje i zlostavljanje Alme, koja je nebrojeno puta zvala policiju za pomoć i ukazivala im na ozbiljne prijetnje koje je dobivala od bivšeg supružnika.

U ovom slučaju, kao i u brojnim drugim slučajevima ubistava kojima se tragično završi nasilje u porodici, zakazalo je cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, a posebno oni koji su imali obavezu reagovati.

Zakazao je, dakle, policijski sistem kome se Alma obraćala i koji su njenu situaciju jako dobro poznavali.

Zakazala je i druga karika u referalnom mehanizmu zaštite – pravosuđe. Umjesto da ubicu preventivno zatvori "sistem“, a Almi i njenom maloljetnom djetetu ponudi "sigurnu kuću“, sve je okončano tragedijom.

 

 

Šta kaže statistika?

Prema podacima UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime), objavljena još krajem 2018. godine, svakoga dana u prosjeku 137 žena širom svijeta ubije partner ili član porodice.

Žena će, dakle, najvjerojatnije biti žrtva ubistva u vlastitom domu. 2017. godine je najmanje polovica od 87.000 ubijenih žena umrla od ruke njima najbližih osoba. Oko 30.000 žena ubili su intimni partneri, a 20.000 članovi porodice. Ovaj izvještaj pokazuje da su 58 posto ubijenih žena (50.000) ubili članovi njihovih porodica ili partneri - u odnosu na 37.000 ostalih ubistava (42 posto).

Ipak, stopa ubistava muškaraca još uvijek je viša od stope ubistava žena. Prikupljeni podaci UNODC-a pokazuju da je vjerovatnost ubistava muškaraca četiri puta veća od ubistava žena kada se radi o ubistvima s predumišljajem. Također, izvještaj ukazuje da muškarci čine 8 od 10 žrtava ubistava širom svijeta. Isti izvještaj pokazuje da žene čine 8 od 10 ubistava koja su počinili intimni partneri. Žrtve partnerskog nasilja iznimno disproporcionalno su i dalje žene!