Učenicama srednjih škola u Sarajevu od ponedjeljka će biti dostupni besplatni higijenski ulošci

higijena

Vlada Kantona Sarajevo u saradnji s Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) od ponedjeljka će omogućiti dostupnost besplatnih higijenskih uložaka za učenice srednjih škola u KS.

Kako je saopćeno, početak ove značajne aktivnosti trebao bi se ozvaničiti u ponedjeljak u 10 sati u prostorijama Srednje medicinske škole Jezero, a tom prilikom projekt će predstaviti premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović kao i predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti.

Kroz ovu aktivnost, Vlada KS tako će započeti rješavanje problema tzv. menstrualnog siromaštva.

Menstrualno siromaštvo je pojam koji definiše (ne)dostupnost sanitarnih proizvoda koji su ženama neophodni tokom menstruacije. Pojam menstrualnog siromaštva je nastao na temelju istraživanja koja pokazuju koliko poreza žene plaćaju na proizvode koje koriste samo zato što su žene.

U Njemačkoj je početkom 2020. godine snižen porez za ove proizvode, s 19 na 7 posto. U Keniji, Kanadi, Australij i Indiji je u potpunosti ukinut porez na ove proizvode, dok je u Francuskoj, Španiji, Poljskoj i Austriji porez nakon protesta smanjen.