Učenici bivše Jugoslavije zajedničkom fotografijom poručili da među njima nema razlika

Mostarci „proputovali“ kroz 68 zemalja svijeta

Brojni Mostarci su danas na Šetalištu uživali u jedinstvenom događaju koji pod nazivom „Put oko svijeta za 80 minuta“, tradicionalno, organiziraju učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC).

Bila je to prilika da Mostarci „proputuju“ kroz, čak, 68 zemalja svijeta iz kojih su prisutni učenici koji pohađaju ovaj Koledž i koji su se predstavili svojim nacionalnim obilježjima, tradicionalnim plesovima, muzikom, ali i brojnim jelima, prenosi Dnevni avaz.

Tradicionalno, najviše pažnje su zaokupljali domaći štand-učenika iz BiH i susjednih zemalja. Tako nam se Hrvoje Marijanović iz Mostara, učenik prve godine Koledža, požalio da su se brzinom svjetlosti razgrabili uštipci, peksimeti, izljevača, sir iz mijeha i, pogotovo, pršut.

-Ovo je sjajna prilika da možemo predstaviti našu kulturu, tradiciju i čini se da smo uspješno odgvorili ovom zadatku, ali i izazovu, jer, evo sve se skoro razgrabilo- kazao nam je Marijanović, dok su ostale njegove kolege i kolegice, osim uloge domaćina imali i prevodilačku za svoje sugrađane.

Za našim štandom smo zatekli Danijela Tanuia iz Kenije, koji je uspio „uhvatiti“ jedan peksimet. U Mostar je stigao prije mjesec i već je, kazao nam je oduševljen gardom, ljudima, prirodom i kulturom, ali i našom hranom.

Lina i Greta iz Mauricijusa su osim jela, Mostarcima predstavile svoje nošnje u kojima su i zaplesale, a Martin Mekju (McCue) iz Ujeidnjenog Kraljevstva tradicionalni „Victoria sponge cake“ koji se poslužuje uz poslijepodnevni čaj. Kako je ispričao, obučen u tradionalnu nošnju, ovaj kolač zovu i Viktoria sendvič, a mekani spužvasti biskvit nadjeven je šlagom i džemom od jagoda.

Učenici iz Nepala, Indije,Bangladeša i Pakistana zajedno su pripremili jelo „panipuri“, popularnu brzu uličnu hranu koja se prodaje na ulicama njihovih zemalja. Sastoji se, ispričali su nam od kuglica tijesta, veličine zalogaja, koje se pune razlitčitim sastojcima, a oni su se opredijelili za leblebije.

Ipak, veliku pažnju izazvali su učenici država bivše Jugoslavije koji su načinili zajedničku fotografiju, jer, kako nam je rekla Andrea Goreta s Pala , oni se trude da žive bez konflikata.

- Inače, tema Koledža je postkonfliktno društvo i pomirenje i mi želimo da vlada mir, a svi smo dobri prijatelji i nikakve razlike ni vjerske ni nacionalne nema među -poručila je ona.

Matija Dodik iz Međugorja je došla pdoržati svoju unuku Vanesu koja pohađa Koledž i kako nam je rekla oduševljena je ovim projektom.

-Ovo je jako dobra ideja da, evo, na jednom mjestu upoznamo cijeli svijet- istakla je Dodig.