Učenicima banjalučke OŠ "Ivan Goran Kovačić" pozlilo zbog vrućine

BANJALUKA - Zbog nepodnošljive vrućine u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" dvoje učenika u petak je osjetilo mučninu i glavobolju te su zbog toga poslani kućama

BANJALUKA - Zbog nepodnošljive vrućine u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" dvoje učenika u petak je osjetilo mučninu i glavobolju te su zbog toga poslani kućama.

Milomir Savičić, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić", kaže da nemaju klima-uređaje, ali ni roletne koje bi ublažile vrućinu.

"Već ujutru je bilo veoma vruće, naročito u nekoliko učionica na sunčanoj strani. Otvaramo prozore i vrata, ali to ne pomaže mnogo. Jedno dijete se jutros žalilo na glavobolju i mučninu, a drugo je povraćalo. Po prvo dijete je došla majka, a drugo smo mi odvezli kući", rekao je u petak Savičić i dodao da se radilo o dvoje učenika trećeg razreda.

On kaže da je zbog nadoknada nastava produžena do 18. juna, a da se najavljuju i veće vrućine.

Da se i ostale osnovne škole na nivou banjalučke regije i RS muče s vrućinama potvrdio je Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor OŠ "Sveti Sava" u Banjaluci.

"Vrućine su objektivno problem u svim školama, posebno u onim jugoistočnim učionicama, pa se one tako štite zastorima i zavjesama. Iako je klimatizacija prijeka potreba, škole nemaju para za takve investicije", kaže Popržen.

Dodaje da oni u slučaju nepodnošljivih vrućina ne mogu skratiti časove bez saglasnosti nadležnog ministarstva, što bi u tom slučaju bilo dobro rješenje.

Milica Perković-Blagojević, predsjednica Aktiva osnovnih škola Bijeljina - Ugljevik - Lopare i direktorica Osnovne škole "Meša Selimović" u Janji, kod Bijeljine, kaže da nema informaciju da je bilo sličnih slučajeva u bijeljinskoj regiji.

"Mi se od vrućine štitimo tako što na strani koja je ekstremno izložena suncu imamo zastore ili trakaste zavjese, te redovno prozračujemo školu u ranim jutarnjim časovima. Nijedna škola na našoj regiji nije klimatizovana i za to su potrebne finansije", rekla je Perković-Blagojevićeva.

Ona je naglasila da bi se u alarmantnim situacijama mogli skratiti časovi, a u budućnosti bi se mogao skratiti ili izbaciti proljećni raspust, kako bi djeca školu završila ranije, početkom juna.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva osnovnih škola hercegovačke regije, kaže da u školama nemaju klima-uređaje u učionicama te da se protiv vrućine bore uz pomoć zavjesa i roletni, a nadaju se da će i vrijeme zahladiti do kraja školske godine.

Gorana Bosančić, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" u Prijedoru, kaže da u osnovnim školama u ovom gradu dosad nije bilo slučajeva da je djeci pozlilo zbog vrućina te se nada da toga u narednom periodu neće ni biti.

"Mi imamo venecijanere u školi. Jeste toplo, ali je podnošljivo. Klime imamo samo u kabinetima informatike, jer su one tamo prijeko potrebne, što zbog vrućina, što zbog zračenja", rekla je Bosančićeva.