Učiteljici u Velikoj Britaniji četiri puta obustavljena isplata penzije: Tražili dokaze da je živa

.
Nastavnici u penziji Eileen McGrath iz Velike Britanije četiri puta je bila obustavljena isplata penzije jer je penzioni fond pogrešno spojio njenu isplatu sa preminulim korisnikom.

 

Eileen McGrath (85) ostala je bez svoje penzije tokom praznika.

"U novembru sam dobila dva pisma od penzionog fonda u kojima su me pitali da li sam mrtva. Odmah sam nazvala da razjasnim i dokažem da sam živa. Ipak, sedmicu dana kasnije stigla su još dva pisma u kojima se traži ista stvar, pa sam ponovo zvala fond da ponovim da još uvijek nisam umrla", rekla je ona.

McGrath je rekla da je od nje više puta traženo da dokaže svoje postojanje od 2020. godine i da joj se svaki put obustavlja isplata penzija. Tokom drugog lockdowna boravila je u kući svog sina i nije primila pisma u kojima se traži dokaz da je živa. Problem je otkrila tek kada je vidjela da joj penzija nije isplaćena.

Ona je bila predmet postupka provjere koji redovno provjerava korisnike penzija u registru umrlih. Prema Odjeljenju za obrazovanje, koje nadzire penzije nastavnika i unosi preminule u matične knjige umrlih, podaci preminulih mogu se ponekad podudarati s podacima živih penzionera čak i ako se imena razlikuju.

Iz Odjeljenja su rekli za Guardian da, nakon što se identifikuje moguće podudaranje, od korisnika može biti zatraženo da svakih 12 mjeseci potvrdi da nije preminuo budući da sistem ne evidentira opovrgnuto povezivanje dvije osobe.

McGrath je rekla da nakon što se žalila, njena penzija je vraćena, ali nije bilo izvinjenja.

Foto: The Guardian