Udar na džepove građana: Novi nameti u BiH od 1. januara

Slijede poskupljenja i dodatno punjenje budžeta na različitim stavkama Izborni period u BiH je završen, a od obećanja datih u tom periodu građani nemaju ništa. Ali ono što ih definitivno očekuje od početka nove godine jesu novi nameti.

Naime, godina iza nas ostat će upamćena po iznimno velikim povećanjem cijena goriva, nakon što su uvedene akcize, a u nastavku donosimo pregled potvrđenih novih poreza, odnosno njihovih povećanja u novoj 2019. godini, kao i neke potencijalne namete i poskupljenja  s kojima bi se građani mogli suočiti u narednom periodu.

Porez na nekretnine

U Kantonu Sarajevo od 1. januara stupa na snagu nova zakonska regulativa u oblasti nekretnina. Iako se ovo odnosi samo na jedan kanton, za očekivati je da sličan porez bude primjenjivan na širem području FBiH. Naime, u Dokumentu okvirnog Budžeta FBiH za period 2019. – 2021. navedeno je da je u “cilju pojednostavljenja  poslovnog  okruženja,  u  narednom  periodu  potrebno  donijeti jedinstven zakon o oporezivanju imovine na nivou Federacije BiH”.

U KS će od 1. januara građani plaćati porez prilikom naslijeđivanja ili poklanjanja nekretnina. Po novom zakonu brat i sestra će primjerice snositi porezne troškove ukoliko jedno drugom poklanjaju nekretninu ili je naslijeđuju.

Kod prometa nakretninom porez će iznositi 5 posto od prometne vrijednosti te nekretnine. Ako je riječ o naslijeđivanju porez će biti 8 posto, a kod poklona 10 posto vrijednosti na poklon primljene nekretnine.

Ipak, poreza će biti oslobođene određene katergorije, i to prvi nasljedni red, bračni partner kada nasljeđuje u drugom nasljednom redu, roditelji ostavioca i kada nasljeđuju djeca bez oba roditelja ako se nalaze na redovnom školovanju.

Porez na poklon neće plaćati institucije, vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade, zatim djeca, bračni partner i roditelji poklonodavca, kao ni djeca bez oba roditelja koji se nalaze na redovnom školovanju.

Vozački ispiti

Od 1. januara naredne godine polaganje vozačkih ispita moglo bi biti skuplje za oko 500 KM. Građani će za ispit B-kategorije, umjesto dosadašnjih 1.150 KM, najvjerovatnije plaćati oko 1.630 maraka.

Ovo poskupljenje bi moglo uslijediti nakon što je još početkom godine Asocijacija autoškola u BiH zatražila izjednačavanje cijena kako bi bile jedinstvene na cijelom prostoru naše zemlje.

Konačnu odluku donijet će Vijeće ministara BiH, a osim B kategorije, najavljeno je i poskupljenje A, C i D kategorije.

Akcize na cigarete

Iako je sredinom ove godine bilo naznaka da će biti zaustavljen dalji rast akciza na cigarete, pušači će na takav potez vladajućih struktura ipak morati još pričekati.

Od 1. januara akcize će i dalje rasti, pa tako i cijene cigareta. Prema određenim procjenama poskupljenje bi moglo iznositi i do 0,35 KM po pakovanju.

Od početka naredne godine minimalna akciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM.

Kolike će biti nove cijene cigareta u BiH od januara iduće godine, znat će se tačno nakon 30. novembra, kada u UIO budu dostavljene kalkulacije novih maloprodajnih cijena cigareta.

Šta će donijeti nova reformska agenda?

Povećanje poreza i akciza samo je dio aktuelne reforme agende u BiH. U mnogo čemu ova agenda nije donijela očekivane rezultate. Izostala je reforma javne uprave, smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, restrukturiranje javnih preduzeća itd. No, ono što je defitivno donijela ova agenda jesu bili novi nameti.

Stoga i ne čudi što su u u proteklom periodu analitičari kritikovali razgovore o novoj reformskoj agendi, koja bi trebala biti aktuelna u sljedeće četiri godine, a koja se kao i prethodna, dogovora iza zatvorenih vrata.

Nakon usvajanja prethodne, uslijedile su izmjene zakona o radu i povećanje akciza, a posljedice toga građani i danas osjećaju.