Novi zakon o kladionicama u RS: Udar na radnike i iznajmljivače prostora

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladin Stanić kaže da je SDS svjestan da neće moći zaustaviti usvajanje Prijedloga zakona o igrama na sreću

"Williams" kladionice danas su zatvorene da bi se skrenula pažnja javnosti i parlamentaraca na katastrofalne posljedice donošenja novog zakona za budžet Republike Srpske, radnike i priređivače igara na sreću.

Poručeno je ovo u saopćenju "Williams" kladionice u kojem ističu da su odlučili javno istupiti i osvrnuti se na najbitnije stavke novog zakona zbog kojeg nisu sigurni hoće li uopće uspjeti zadržati igrače iz Republike Srpske kojih na njihovoj stranici ima oko 43 posto i zbog kojeg će sigurno izgubiti igrače iz inozemstva kojih je 57 posto.

- "Williams" kladionica, zahvaljujući igračima iz inozemstva, ostvaruje na online klađenju profit na godišnjem nivou oko 25 miliona KM. Dobit firme je oko 15 miliona, to je polovina dobiti svih firmi koje se bave igrama na sreću, a vidljivo je da je rashod zemaljskih kladionica i poreza deset miliona. 

Na ime poreza u 2018. godini "Williams" je uplatio je 5.246.430 KM i platio posebnog poreza na igre koje nisu kladioničke 1.072.668 KM. Novim zakonom kojim se zabranjuju uplate i isplate u internet-igrama u poslovnicama direktno ide na štetu radnika i iznajmljivače poslovnih prostora - stoji u saopćenju.

Novim zakonom, dodaje se dalje u saopćenju, oduzimaju im se elektronske igre i ono malo što imaju od tih igara (finansijski) jer kod njih nisu ni zastupljene značajno, ali će direktno pogoditi velike priređivače tih igara koji isključivo profit ostvaruju putem elektronskih igara, kao što wwin ostvaruje 95 posto profita u onlineu.

Također, bitno je istaknuti da se za same igrače ništa neće promijeniti, jer će "Williams" inozemne igrače preusmjeriti na novu stranicu pod malteškom licencom i nadležnošću, jer će biti isplativije poslovati na Malti nego u Republici Srpskoj - navedeno je u saopćenju.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladin Stanić kaže da je SDS svjestan da neće moći zaustaviti usvajanje Prijedloga zakona o igrama na sreću, koji će se sutra naći pred poslanicima u parlamentu RS po hitnom postupku.

- Ali to ne znači da trebamo tamo sjediti kao mumije i ne ukazivati na manjkavosti koje taj prijedlog zakona ima. Nećemo sjediti skrštenih ruku. Ne mislimo praviti haos u Skupštini, ali ćemo ponoviti sve ono što smo pričali i prošle sedmice kada je taj prijedlog zakona uvršten na dnevni red. Držat ćemo se poslovnika i djelovati onoliko koliko možemo, jer želimo da građani vide da se država pretvara u privatno vlasništvo i da neki rade za svoj interes. To je suština – tvrdi Stanić.