Udruga Franak: Dobro je da Sessa više neće biti šef Vrhovnog suda

sud

UDRUGA Franak podržala je danas odluku aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse da se neće javiti na novi poziv za tu funkciju, istaknuvši da su nezadovoljni njegovim dosadašnjim radom.

“Podržavamo odustanak predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse od drugog mandata. Za njegove ere često smo drhturili u iščekivanju novih odluka vezanih za slučaj Franak”, priopćila je udruga Franak.

Nezadovoljni Sessom iz više razloga

Istaknuli su da su njegovim dosadašnjim radom, u slučajevima tužbi protiv banaka zbog kredita u švicarskim francima, nezadovoljni iz više razloga. 

"U najgorem sjećanju predsjednik Sessa ostat će nam po tome što je odlučio pokrenuti ogledni postupak za koji nije bilo temelja u tužbama koje baš sve glase na isplatu obeštećenja, a ne na poništenje konverzije", ističu u priopćenju.

Kažu i da je Sessa, kao predsjednik Vrhovnog suda, nakon odluke u oglednom postupku prejudicirao tu odluku i govorio u medijima kako pravo na obeštećenje potrošači imaju samo ako bi konverzija bila nevaljana. 

"Nakon toga smo prijavili Republiku Hrvatsku Europskoj komisiji i zatražili pokretanje postupka na Sudu EU zbog samog oglednog postupka o kojemu VSRH nije postavio prethodno pitanje Sudu Europske unije, ali i zbog neprimjerenoga, što je blago rečeno, istupanja predsjednika Sesse u medijima nakon odluke", navode. 

Sessa je svojim autoritetom položaja gurao loše predmete"

Dodaju da slučaj Franak traje već devet godina, a da još uvijek na Vrhovnome sudu nije riješeno pravno pitanje ništetnosti temeljnih CHF ugovora, kao što nije riješeno pitanje prava na obeštećenje za potrošače iz konvertiranih kredita, o čemu na kraju mora odlučiti Sud EU. 

"Svi ti događaji zasigurno imaju veze s još uvijek aktualnim predsjednikom VSRH, i, vjerujemo da je on svojim autoritetom položaja gurao izrazito loše predmete u odlučivanje o krucijalnim stvarima", smatraju u toj udruzi.

Poručuju i da novi mandat mora dobiti osoba koja ima sposobnost i spremnost na najvišem nivou štititi pravosuđe od korupcije, doprinositi neovisnosti sudaca, poštovati presude Suda EU i držati se hrvatskoga prava te prava EU “kao pijan plota”. 

"Samo s takvom osobom na čelu najvišeg suda možemo očekivati reformu pravosuđa, koja je prijeko potrebna, u kojoj prije svega očekujemo da se ubrza rad sudova u krucijalnim predmetima kao što je to slučaj Franak", poručili su.