Cazin: Udruženje 5+ Nastavlja Saradnju Sa USAID-Om

Hh

Razbijanje predrasuda i stereotipa, te sticanje vještina nenasilnog upravljanja sukobima među srednjoškolcima nije lako, ali je prijeko potreban zadatak svakog zaposlenika u obrazovnom sistemu.

 

Udruženje 5+ čini i činit će napore da stalnim prisustvom u obrazovnom sistemu ojača pojednice među učenicima i zaposlenicima koji su spremni i sposobni gajiti univerzalne vrijednosti koje promovišu.
Udruženje za obrazovne inicijative 5+, prepoznaje važnost obrazovanja i ulogu zaposlenih u obrazovanju u razbijanju predrasuda i stereotipa i kao takvo je prepoznato van granica zajednice u kojoj djeluje, ali i kod važnih organizacija koje podržavaju te i slične projekte.

U tom smislu je kao gost Uduženja 5+ u Cazinu boravila i direktorica USAID-a za BiH Nancy J. Eslick sa timom saradnika, te je u dužem razgovoru sa predstavnicima Udruženja 5+, Sanelom Mujić i Zlatkom Sabljakovićem upoznata sa rezultatima, uspjesima i planovima Udruženja 5+, te kako društvene podjele utiču na mlade i kako podrška USAID-a povećava prihvatanje nenasilne kulture kod mladih i odraslih u Krajini, kao dio šireg preventivnog napora.