“Udruženje gluhih i nagluhih” Bihać: Početak realizacije petog ciklusa “Kurs znakovnog jezika” (FOTO)

,,Udruženje gluhih i nagluhih” Bihać je dana 19. Septembra, 2019. godine ponovo počelo sa realizacijom troipomjesečnog Projekta ,,Kurs znakovnog jezika”-Stepen I I II. Finansijer i glavni pokrovitelj ovoga petog po redu Ciklusa ,,Kursa znakovnog jezika” Stepen I i II je i ovoga puta Grad Bihać.

,,Kurs znakovnog jezika”-Stepen I i II se održava svakog utorka i četvrtka od 14:00h do 14:45h (po jedan nastavni čas).     

-Troipomjesečni ,,Kurs znakovnog jezika”-Stepen I I II je prvenstveno namijenjen osobama koje češće dolaze u priliku da komuniciraju sa Gluhim i nagluhim osobama ali i svim ostalim zainteresiranim osobama koje bi nakon zavšenog troipomjesečnog Kursa bile osposobljene bar za osnovni vid komunikacije sa Gluhim i nagluhim osobama.

-Potreba i cilj Gluhih i nagluhih osoba je da u svakoj Javnoj instituciji ima barem jedan uposlenik koji je osposobljen za komunikaciju sa Gluhim i nagluhim osobama tj. da poznaje Znakovni jezik kojim se koriste Gluhe i nagluhe osobe, a kako bi se moglo udovoljiti njihovim zahtjevima i pružiti im adekvatna pomoć.

-Projekat je koristan i za sve čujuće osobe jer poslije završenog Kursa neće morati u ophođenju sa Gluho- nijemim osobama vikati, galamiti, praviti grimase, mlatiti rukama i nervirat se jer ih Gluha i nagluha osoba ne razumije već će u tišini samo laganim pokretima prstiju i ruku Znakovnim jezikom komunicirati sa Gluhom i nagluhom osobom.

-Nakon osposobljavanja uposlenika iz Javnih institucija plan je da se proširi ovaj jako koristan Projekat i osposobi što više studenata, učenika srednjih i osnovnih škola, i samim time poboljša položaj Gluhih i nagluhih osoba u društvu i da svi ostali zainteresirani građani nauče barem osnove znakovnog jezika. ,,Kurs znakovnog jezika”-Stepen I i II je potpuno besplatan za sve polaznike Kursa i trajati će oko tri i pol mjeseca, a lokacija na kojoj se održava je ,,Američki kutak” Kantonalne i Univerzitetske biblioteke u Bihaću. ,,Kurs znakovnog jezika”-Stepen I i II danas je počelo pohađati 15 polaznika. Planirano je da ovaj peti po redu Ciklus pohađa i završi ukupno 20 polaznika.

Javne institucije koje su ovoga puta poslale svoje uposlenike na pohađanje Kursa su:

-ZU Dom zdravlja Bihać/Oni su redovni polaznici naših Kurseva od 2017. godine;
-JU Služba za zapošljavanje USK/Biro rada Bihać;
-ZU Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić Bihać;
-Centar za razvoj inkluzivnih praksi Bihać/ Prvi put do sada šalju polaznike;
-JU Socijalno pedagoška životna zajednica Bihać/ Prvi put do sada šalju polaznike;
-Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a/ Prvi put do sada šalju polaznika;
-Općinski organ uprave Bosanska Krupa/Prvi put do sada šalju polaznike

,,Ovom prilikom želim da pohvalim odluku Načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i Šefice službe za opću upravu i društvene djelatnosti općine Bosanska Krupa Ćamke Bešić da pošalju dva svoja uposlenika čak u Bihać da pohađaju ,,Kurs znakovnog jezika” Stepen I i II. Ovo je jedan svjetal primjer dobre saradnje organa upravljanja i Udruženja osoba sa invaliditetom a kojim bi se trebale voditi sve Javne institucije” riječi su Damira Srabović Sekretara ,,UGN“ Bihać koji je ujedno i Aktuelni Sekretar Saveza ,,UGN“ USK-a.

-Svi polaznici ,,Kursa znakovnog jezika”-Stepen I i II će nakon završetka Kursa dobiti i Uvjerenje o pohađanju istog. ,,Udruženje gluhih i nagluhih” Bihać od Januara 2017.godine u kontinuitetu organizira ,,Kurseve znakovnog jezika”-Stepen I, II i III. -Implementaciju Projekta ,,Kurs znakovnog jezika” Stepen I i II će lično nadzirati i biti Tumač predavača gospodin Sabrija Emrulović-Predsjednik ,,UGN“ Bihać koji je ujedno i Aktuelni Predsjednik Saveza ,,UGN“ USK-a. -Asistent Tumaču ,,Znakovnog jezika” je Damir Srabović Sekretar ,,UGN“ Bihać koji je ujedno i Aktuelni Sekretar Saveza ,,UGN“ USK-a.