Udruženje logoraša Stoca: Hrvatska i Hrvati u BiH moraju se suočiti s presudom o UZP-u

Povodom 25 godina od zatvaranja logora tzv. Herceg-Bosne saopćenjem se oglasilo Udruženje logoraša Stoca.

"Danas se navršava 25. godina od raspuštanja logora takozvane Herceg-Bosne, te tim povodom Udruženje logoraša Stolac ukazuje na važnost podsjećanja na ove događaje, kao i pravosnažne sudske presude međunarodnih i domaćih sudova kojima je presuđeno kreatorima i izvršiocima najgorih zločina na području Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Pravosnažna doživotna presuda Radovanu Karadžiću, kao i druge presude poput one o Udruženom-zločinačkom poduhvatu kojim je osuđeno rukovodstvo ratne Herceg-Bosne kao i Republika Hrvatska, važne su pravne i historijske činjenice kojima je dijelom pravda zadovoljena", kazali su. 

Nažalost, Republika Hrvatska kao ni političke stranke koje se predstavljaju zaštitnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ne prihvataju pravosnažne presude UN-ovog međunarodnog suda i time i dalje gaze žrtve, ne poštuju pravnu državu i neprihvataju opće civilizacijske vrijednosti. 

"Nedopustivo je da Dragan Čović ili Božo Ljubić decenijama uzimaju budžetski novac od svih građana ove zemlje i onda brane UZP i njegovu zaostavštinu. Na današnji dan su zatvoreni logori (iako je bilo još onih koji su radili na imanjima i firmama Herceg-Bosne), ali duh te para-državne tvorevine, zahvaljujući ovim pokroviteljima, je i dalje živ. Zakonom bi trebalo sankcionisati svako negiranje i neprihvatanje presuda o ratnim zločinima i genocidu. Udruženje logoraša Stolac podsjeća da ni danas kategorija logoraša nema riješen status, te da nužnim smatra usvajanje zakona kojim se ispravila nepravda", stoji u saopćenju. . 

Dodaju da je kroz logore takozvane HR Herceg-Bosne prošlo je oko 20 hiljada ljudi i o tome najbolje svjedoči presuda Suda u Haagu.

"Radovan Karadžić i Jadranko Prlić su simboli zla i oličenje najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Oni koji ih veličaju, isto kao da veličaju naciste. Ono što ostaje na nama da se i dalje borimo, za prava logoraša, za borbu protiv negiranja zločina, kao i insistiranju da se međunarodne i domaće sudske presude inkoroporiraju u naš obrazovni sistem, kako bi društvo moglo da se suoči sa prošlošću te radilo na tome da se devedesete nikom ne ponove", saopćili su iz Udruženja logoraša Stolac.