Udruženje poduzetnika Velika Kladuša traži hitno otvaranje GP Izačić ili GP Maljevac

Kladuša
U svom saopćenju poduzetnici od nadležnih organa u BiH traže da poduzmu sve mjere kako bi se nevedeni granični prijelazi otvorili za nesmetan transport – uvoz i izvoz roba za potrebe USK-a. Tekst saopćenje prenosimo u cijelosti

Tekst saopćenje članova Udruženja poduzetnika Velika Kladuša prenosimo u cijelosti


Poštovani,

Sagledavajući novonastalu situaciju kao i moguće posljedice za privredu Velike Kladuše, pa i Unsko-Sanskog kantona u cjelini, a temeljem Odluke Načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, broj: 511-01-300-20-3 od 19.03.2020. godine, Udruženje poduzetnika Velika Kladuša zahtjeva od svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da, u saradnji za Stožerom civilne zaštite R. Hrvatske, Predsjednikom Vlade R. Hrvatske poduzmu sve mjere, te HITNO otvare GP Izačić (ili GP Maljevac) – GP Ličko Petrovo selo za nesmetano obavljanje transporta,  uvoza i izvoza roba za potrebe kantona.

 

Upozoravamo da, ukoliko se to ne dogodi u kratkom roku, privrednici Kantona će biti prisiljeni prekinuti bilo kakav transport što će za prvu posljedicu imati otkaz hiljadama uposlenih, kako u transportu tako i u firmama za čije potrebe se obavlja transport.ž

 

Logična posljedica prekida transporta će biti teška oskudica osnovnih životnih namirnica, lijekova i drugih sirovina neophodnih za zdravlje i život ljudi.

 

Navodimo primjer dva kamiona koja su u ponedjeljak,  23.03.2020. godine, istovremeno krenula iz Velike Kladuše jedan za Sloveniju, drugi za Albaniju. Kamion koji je išao u Tiranu, istovario je i utovario robu, te se vratio u Veliku Kladušu danas, 25.03.2020. godine. Kamion koji je krenuo u Sloveniju još nije ni izašao iz Bosne i Hercegovine, odnosno još stoji na GP Gradiška.

 

Također, insistiramo od svih nadležnih da poduzmu sve mjere kod nadležnih u R. Hrvatskoj kao i u EU da se omogući nesmetan transport (uvoz i izvoz) u sve zemlje EU, bez ikakvih zadržavanja na granici, te prestanak rigoroznih mjera kažnjavanja vozača koji vrše transport kroz zemlje EU, prvenstveno R Hrvatsku.

 

Apelujemo da učinite sve da se mjera (samo)izolacije vozača teretnih vozila uredi na identičan način kao što je to uradila Njemačka, jer sa trenutnim rješenjem naš transport će sam po sebi (zbog ograničenih ljudskih resursa) morati stati.

 

Smatramo realnim i izvodljivim i u interesu svih nas i svih zemalja da se formiraju tzv. zeleni (životni) koridori kojima bi se potputno nesmetano odvijao transport roba, proizvoda i sirovina neophodnih za kakvo takvo održavanje proizvodnje, a samim tim i zdravlja i života stanovništva u ovom teškom vremenu.

 

S poštovanjem,

 

Udruženje poduzetnika Velika Kladuša