Udruženje „Sutra je novi dan“ postalo član Evropske koalicije pacijenata sa rakom

udruzenje
Kladuško Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“ odnedavno je član Evropske koalicije pacijenata sa rakom (European Cancer Patient Coalition).

 

Prema riječima Nasije Džihanović, predsjednice Udruženja „Sutra je novi dan“, ukazana im je posebna čast prijemom u članstvo, s obzirom da su jedino udruženje s područja Federacije koje je postalo član Evropske koalicije pacijenata sa rakom.

Ističe da iz razloga što naša zemlja nije članica Evropske unije ne mogu računati na finansijsku podršku, ali da su brojne druge prednosti, razmjena iskustava, te edukacija s ciljem prevencije karcinoma.

Džihanović kaže da je prilikom učešća na 20. godišnjici odnosno kongresu Evropske koalicije pacijenata sa rakom održanom u Briselu imala priliku saznati o uslovima liječenja onkoloških pacijenata u zemljama članicama. Ističe da je Bosna i Hercegovina nažalost daleko od tih uslova. 

Naša sagovornica kaže da Bosna i Hercegovina ima dobre ljekare, odnosno stručnjake iz onkologije, međutim da se onkološki pacijenti susreću s brojnim problemima, poput skupih lijekova i liječenja koji su im nedostižni. Iako bi trebali biti finansirani iz Fonda solidarnosti F BiH, situacija je drugačija

Džihanović se nada da će doći do uspostavljanja Onkološkog centra u Bihaću, a ta mogućnost najavljena je na sastanku koji su imali s predstavnicima Vlade Francuske, koja bi trebala biti i finansijer ovog projekta.