Udruženje za obrazovne inicijative 5+ iz Cazina obilježilo prvu godišnjicu rada

Udruženje za obrazovne inicijative 5+ iz Cazina koje okuplja učitelje, nastavnike, profesore i pedagoge, obilježilo je prvu godišnjicu rada.

Udruženje za obrazovne inicijative 5+ nastalo je iz potrebe za novim načinom rada i djelovanja u obrazovanju s ciljem da se ono dovede na nivo prihvatljivog sa željom za promjenama na bolje. Primarno, udruženje promoviše nove pristupe, prije svega kroz usavršavanje nastavnog osoblja, gdje je u središtu pažnje učenik, ali i u cilju poboljšanja statusa prosvjetnih radnika koji je trenutno na nezadovoljavajućem nivou.

Image

Udruženje je osnovano prije godinu dana 26. novembra 2017. godine, a iza njega su već tri uspješno organizirana edukativna seminara, a bavili su se temama kao što su Umijeće komunikacije, Rješavanje konflikata na prihvatljiv način, Motivacija i slično. Osim seminara, realizirano je i pet projekata.

U sklopu svečanog obilježavanja prve godišnjice održan je i okrugli sto na temu „Kuda ide obrazovanje“, a zaključak je da se uvode reforme, ali da zapravo cjelokupan obrazovni proces "stoji u mjestu". Smatraju da se udruživanjem, zajedničkim djelovanjem i radom na sebi stvari mogu promijeniti i postaviti na pravo mjesto.

Istaknuto je i da tehnološku revoluciju treba iskoristiti, jer za desetak godina pojavit će se profesije koje danas uopće ne postoje, na šta treba pripremiti učenike.