Udruženje žrtava i svedoka genocida i pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa: BiH još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih

.
Tim povodom pozivamo odgovorne, a posebno one osobe koje znaju ili imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da daju informacije

 

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih, koji su proglasile Ujedinjene nacije. Na ovaj dan se prisjećamo i odajemo počast desecima hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Povodom Međunarodnog dana nestalih oglasili su se iz Udruženja žrtava i svedoka genocida i pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- U povodu 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih, podsjećamo na izjavu i poziv Antonia Gutereša (Guterres), generalnog sekretara UN-a:

"Nekažnjivost povećava patnju i tjeskobu. Prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima, porodice i društva imaju pravo znati istinu o tome što se dogodilo. Pozivam države članice da ispune tu odgovornost."

Bosna i Hercegovina još uvijek nije pronašla vise od 7.000 ubijenih tokom agresije na našu zemlju. Tim povodom pozivamo odgovorne, a posebno one osobe koje znaju ili imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da daju informaciju nadležnim kako bi porodice našle smiraj i da bi nastavili sa krivičnim progonom ratnih zločinaca - navodi se u saopćenju.

Foto: Facebook