UEFA ponovo pomaže bogatim klubovima: Uvode se nova pravila za Ligu prvaka

.
Prvaci iz slabijih liga nastavit će igrati pretkola kako bi se dokopali elitnog takmičenja

Strani mediji danas su prenijeli vijest o novom sistemu kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka, koji, na žalost, ide na ruku samo bogatim klubovima, što je naišlo na dosta negativnih reakcija i negodovanja fudbalskih fanova po društvenim mrežama.

Tako "The Athletic" piše kako će nabolje ekipe iz najjačih liga imati direktan ulazak u grupe, čak ne moraju biti ni prvaci svojih država nego imaju garantovano mjesto sve i da u prvenstvu završe kao četvrti.

Prvaci iz slabijih liga nastavit će igrati pretkola kako bi se dokopali Lige prvaka.

Navodi se kako je Udruženju evropskih fudbalskih klubova predstavljen i novi model kvalifikacija za Ligu prvaka, a zanimljivo je da će se dva mjesta za plasman u Ligu prvaka dijeliti prema historijskom uspjehu klubova što je dosta nesportski.

Od sezone 2024./25. Liga prvaka će imati 36 ekipa, četiri više nego sada. Tabela će biti formirana po ligaškom modelu, a svaki klub odigrat će najmanje 10 utakmica.

Od nova četiri mjesta, dva će se dodjeljivati na račun spomenutog historijskog uspjeha klubova, ali samo onih koji završe jedno mjesto ispod onog koje u njihovim prvenstvima vodi u Ligu prvaka. Za te ekipe gledat će se ko ima najbolji evropski koeficijent.

Jedno mjesto dodijelit će se petoj ekipi lige koja je u tom trenutku najbolja po koeficijentu u Evropi, a jedno mjesto bit će određeno kroz kvalifikacije. Očekuje se da ove promjene budu potvrđene u maju ove godine.