Ugledni virusolog o naglom porastu: Šta nas čeka u narednom periodu

virusolog
Ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, prof.dr Šukrija Zvizdić, rekao je da aktuelna situacija vezano za povećanje broja novozaraženih osoba u BiH sa posebnim osvrtom na Kanton Sarajevo bila očekivana.

Gledajući epidemiološku situaciju, ona, kako kaže Zvizdić očekivana je posljedica nepridržavanja individualnih mjera zaštite od infekcije.

Ovo se dešava zato što u vrijeme primjene rigoroznih protivepidemijskih mjera prisutni koronavirus nije imao mogućnost zaražavanja velikog broja građana, što je za posljedicu imalo mali broj inficiranih, ali i mali broj osoba sa razvijenim imunološkim odgovorom, odnosno razvijenim kolektivnim imunitetom – rekao je Zvizdić u razgovoru za “Avaz”.

Kako je pojasnio, situacija apsolutne izolacije je neodrživa na duži rok iz više razloga, tako da je ukidanje restriktivnih kolektivnih mjera zaštite sasvim očekivano ali su na snazi ostale individualne mjere zaštite.

Ovdje je bitno naglasiti da virus cirkulira u našoj populaciji, najvjerovatnije ostaje za duži vremenski period, odnosno dok se ne razvije odgovarajući kolektivni imunitet, ili se ne pronađe adekvatna vakcina i lijek. Sa virusom se moramo navići živjeti, moramo ga poštovati, dobro upoznati i prema njemu primjenjivati adekvatne zaštitne mjere – istakao je Zvizdić.

Moramo nositi maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako nemamo distancu od dva metra, moramo higijenu dovesti na viši nivo, moramo ispoštovati i druge, od kriznih štabova propisane mjere. Danas vidimo da te mjere naše stanovništvo ne poštuje, a njihovo ne poštivanje ima za posljedicu novonastalu situaciju – kaže on.

Izvor: