Ugostitelji ostaju bez konobara i kuhara

,

Dolaskom proljeća, domaći ugostitelji suočavaju se s izazovom gubitka značajnog broja radnika koji se odlučuju raditi u turističkim mjestima na primorju, pogotovo u susjednoj Hrvatskoj.

Oglasi za poslove u ugostiteljstvu i hotelijerstvu u Hrvatskoj često nude dvostruko veće plate u odnosu na domaće ponude, što rezultira odlaskom radne snage upravo u vrijeme kada je potražnja za radnicima najveća.

Oglasne ploče na internetu i društvenim mrežama prepune su poziva za poslovima konobara, šankera, menadžera ugostiteljskih jedinica, s primanjima koja znatno nadmašuju domaće standarde.

Ovi oglasi, koji često ne postavljaju restrikcije po pitanju godina ili radnog iskustva, privlače veliki broj domaćih radnika koji su spremni na odlazak zbog atraktivnijih uslova rada.

Ugostitelji ističu da su sistemske reforme nužne kako bi zadržali radnike, ali se žale da nadležni nisu zainteresirani za njihove probleme. Vladajući su, kako tvrde, preokupirani nacionalističkim pitanjima umjesto da se bave realnim ekonomskim izazovima s kojima se suočava privreda.

Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostitelja i turizma Horeca naglašava da su njihovi prijedlozi za olakšice u poslovanju, poput zamrzavanja doprinosa, često ignorisani od strane vlasti. Ovakve mjere bi omogućile stvaranje likvidnijih radnika koji bi imali bolje uslove života i bili motivirani za rad u domaćem ugostiteljskom sektoru.

Osim ugostiteljstva, nedostatak radne snage primjetan je i u drugim granama privrede. Radnici traže poslove u zemljama Evropske unije, dok se kod nas zapošljavaju radnici iz azijskih zemalja.

Ugostitelji i dalje nastavljaju s radom, ali se suočavaju s paradoksalnom situacijom u kojoj imaju posao, ali nedostaje radne snage da ga obave. Ovakvi izazovi postaju sve izraženiji tokom ljetnih mjeseci, stavljajući domaći ugostiteljski sektor pred ozbiljne izazove.