Uhapšen državljanin BiH osumnjičen za ubistvo inžinjera Hamasa

Ministar pravde Tunisa saopštio je da je jedan od dvojice državljana BiH koji se sumnjiče za ubistvo Hamasovog visokog inžinjera za dronove Mohameda Zuarija 2016. godine, uhapšen u Hrvatskoj.

On je dodao da je BiH odbila da izruči drugu osumnjičenu osobu.

Zuari je bio državljanin Tunisa, a ubijen je njegovom automobilu u blizini kuće u gradu Sfaks u decembru 2016. godine. Hamasova brigada Al-Kasam Martirs optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je saopštio da sumnjaju da su “strani elementi” uključeni u njegovu smrt.

Podsjetimo, prema navodima Hamasa, ubistvo su izvršile dvije osobe koje su u Tunis ušle koristeći bh. pasoš. Pripreme su počele godinu i po ranije. Dvije osobe koje su koristile pasoš BiH iznajmile su dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubistva. Pratili su Zuarija na dan ubistva u kafić koji se nalazio blizu njegovog doma. Sjedili su za stolom pored Zuarija, piše “JerusalemOnline”.

Potom su otišli iz kafića, dok je drugi tim posmatrao Zuarijevu kuću. Kada je sjeo u automobil, jedan od dvojice agenata koji su koristili bh. pasoš upucao je Zuarija. Navodno je koristio pištolj sa prigušivačem.

Vjeruje se da je izraelska tajna špijunska služba Mosad i ranije ubijala palestinske militante i naučnike, ali su rijetko potvrđivali ovakve operacije.

U aprilu ove godine, ubijen je inžinjer koji je sarađivao s Hamasom u glavnom gradu Malezije. Njegova porodica i Hamas su kazali da je to učinio Mosad. Dr. Fadi Mohamed al-Bataš ubijen je s više metaka dok se vraćao kući iz lokalne džamije.

Izrael je negirao tvrdnje i sugerisao da je ubistvo povezano s neriješenim računima između suprotstavljenih teroristički frakcija.