Uhapšen serijski ubica, priznao ubistva pet žena i dvije djevojčice

Policija na Kipru uhvatila je serijskog ubojicu, vojnog kapetana koji je priznao ubistvo pet žena i dvije djevojčice, piše "The National Herald".

Tridesetpetogodišnjak je uhapšen zbog sumnje da je ubio dvije žene, a policija je za agenciju AP izjavila da je osumnjičeni tokom ispitivanja priznao da je ubio pet žena i dvije djevojčice.

Sve osim jedne žrtve bile su azijskog porijekla. Među njima su dvije Filipinke čija su tijela pronađena u napuštenom rudniku, prenosi Index.hr.

Policija je već ranije potvrdila da je osumnjičeni priznao da je ubio 38-godišnju Meri Rouz Tibursio i 28-godišnju Arian Palanas Lozano.

Policija je pretražila poplavljeni rudnik u potrazi za nestalom 6-godišnjom Sijerom, kćerkom ubijene Tibursio. Nakon ispitivanja osumnjičenog istražioci sada smatraju da je djevojčica jedna od sedam žrtava.

Istraga se proširila prošlog četvrtka sa dvostrukog ubistva na trostruko nakon što je policija tokom saslušanja obavijestila sudiju da imaju dokaze da je osumnjičeni povezan s Filipinkom koja je nestala prije 16 mjeseci. Svjedok je rekao istražiocima da je penzionisani vojni kapetan imao fotografije privremene dozvole za boravak 31-godišnje Marikar Valtez Arkiole koja je nestala u decembru 2017. godine.

Osumnjičeni je u početku negirao optužbe za ubistvo Arkiole, ali nakon saslušanja promijenio je iskaz te priznao ubistvo. S obzirom na to da još uvijek nije optužen, njegovo ime nije objavljeno.

Tokom ispitivanja ovog četvrtka osumnjičeni je priznao još tri ubistva. Jedno od njih je ubistvo žene indijskog ili nepalskog porijketla. Rekao je da je njeno tijelo bacio u udaljenom vojnom poligonu za strijeljanje i policajci su ga pronašli.

Osumnjičeni je priznao ubistvo jedne Rumunke i njene kćerke. Istražiooci nastavljaju istragu i ispitivanje kako bi utvrdili da li je rekao cijelu istinu te traži dokaze da li je ubio i više ljudi.

Policija je izjavila kako na Kipar dolazi pet stručnjaka iz Velike Britanije - istražioci koji se bave višestrukim ubistvima i klinički psihijatar, kako bi pomogli u istrazi.

Aktivisti koji pružaju podršku imigrantima na Kipru kritikovali su rad policije te ih optužili da nisu dovoljno tražili žene pronađene u rudniku, čiji je nestanak prijavljen prije skoro godinu dana.

Portparol policije Andreas Angelides izjavio je za televiziju da su vlasti prošle godine odbile prijedlog policije da donese zakon koji bi ih ovlastio da imaju pristup ličnim podacima osoba koje nestanu.

Šef vatrogasnih jedinica Markos Trangolas izjavio je da su ronioci završili pretragu rudnika u petak te da su premjestili potragu za nestalom djevojčicom u rezervoar koji se nalazi osam kilometara dalje.