Uhapšeni američki marinci zbog krijumčarenja migranata

Šesnaest američkih marinaca uhapšeno je u četvrtak u njihovoj bazi u južnoj Kaliforniji zbog sumnje u kaznena djela povezana s drogom i krijumčarenjem migranata bez dokumenata duž granice SAD-a i Meksika, saopćili su američki vojni državnici.

- Hapšenja u Kamp Pendletonu (Camp Pendletonu) proizašla su iz zasebne istrage dvaju drugih marinaca ranije ovog mjeseca pod optužbama za trgovinu ljudima koje su podnijeli federalni tužitelji u San Diegu - rekao je glasnogovornik baze. 

Marinski korpus saopćio je da je osim marinaca uhapšenih u četvrtak, još osam njih zbog ispitivanja o nepovezanim navodnim kaznenim djelima. Svih 16 marinaca koji su uhićeni bili su dio Prve morske divizije u kampu Pendleton, jednom od najvećih baza morskog korpusa u SAD-u, prenosi Avaz.

Još nisu podignute optužbe

Niko od onih koji su uhapšeni nije služio kao potpora vojnoj misiji duž granice s Meksikom.

- Marinci su suočeni s kaznenim progonom u okviru vojnog pravosudnog sistema, ali još nisu podignute nikakve formalne optužbe protiv njih, rekao je Edinburg (Edinburgh).

Tačna priroda navodnih zloupotreba nije otkrivena, ali Edinburg (Edinburgh) je rekao da su marinci osumnjičeni za umiješanost u krijumčarenje migranata bez dokumenata iz Meksika u SAD-e i raznih nespecificiranih kaznenih djela povezanih s drogom. Dvojicu marinaca, uhićenih 3. jula na temelju optužbi za prijevoz stranaca za financijsku dobit, uhitili su agenti američke granične patrole nekoliko milja sjeverno od granice duž autoceste u okrugu San Diego.