Uhapšeni članovi kriminalne grupe: Ukradena motorna vozila prodavali u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH

Home

Uhapšeni članovi kriminalne grupe: Ukradena motorna vozila prodavali u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u nastavku operativne akcije "Volan", uhapsili šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje, teška krađa i iznuda.

Za uhapšene osobe postoje osnove sumnje da su, u periodu od 2010. do danas, na području BiH, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal vršili otuđenje motornih vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Istragom je utvrđeno da su otuđena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko državne granice BiH izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove od vozila prodavali na području Srbije, Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području BiH u rastavljenim dijelovima ili cjelovito, odnosno vršili povrat otuđenih vozila vlasnicima za novac, pri čemu je svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti.

Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih radnji, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su pomenute osobe, na opisani način, povezane s otuđenjem više od 100 različitih motornih vozila.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera, a o rezultatima navedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obavještena.

SIPA izražava zahvalnost Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Graničnoj policiji BiH, MUP-u Kantona Sarajevo i MUP-u RS na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, koja predstavlja jednu od najsloženijih policijskih akcija u BiH.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 14/07/2017 - 13:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top