Ujić demantirao Hercega: Institucije BiH su obavijestile policiju HNK o dolasku migranata

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona bila je obaviještena o transportu migranata iz Kantona Sarajevo u izbjeglički centar Salakovac.

To potvrđuje zahtjev za pružanje pomoći koji je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a.

U tom zahtjevu je navedeno da Služba za poslove sa strancima provodi određene aktivnosti s MUP-om Kantona Sarajevo na dislokaciji ilegalnih migranata na područje Grada Mostara, tačnije u objekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

"Molim da dana 18.5.2018. godine, u periodu od 7 do 17 sati pružite svu neophodnu pomoć i podršku na vašem području, kako bi bezbjedno dislocirali i izvršili smještaj ove kategorije migranata na navedenu lokaciju", navedeno je u pismenom zahtjevu. 

Ujić je uputio molbu i da u okviru svojih nadležnosti, MUP HNK u komunikaciji s MUP-om KS, dogovori tačan termin preuzimanja autobusa na granici nagležnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi migrante bezbjedno dopratili do izbjegličkog centra Salakovac.

dokument



Zahtjev je poslan 16. maja i naznačen kao vrlo hitan, a potpisao ga je Slobodan Ujić.

Ovim se demantuju izjave premijera HNK-a Nevenka Hercega koji je saopćio da Vlada nije bila informisana o dolasku migranata.