UKC bez lifta i aparata za zračenje: Zbog maćehinskog odnosa vlasti na rubu su propasti

k
Pored dotrajale opreme, tuzlanski centar suočava se sa višemilionskim dugovima i kritikama pacijenata

 

Dugovanja Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla iznose 92 miliona maraka, kako za lijekove i opremu, tako i za poreze državi. Zbog svega je reagovala kantonalna Vlada sa 20 miliona maraka pomoći. Sredstva će biti iskorištena za nabavku medicinske opreme, koja je prijeko potrebna.

ČEKAJUĆI TERMIN

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla godinama je zbog maćehinskog odnosa vlasti na rubu propasti. Čak 80 posto opreme je amortizovano, dobavljači prijete blokadom računa, fakture za lijekove nemaju čime platiti... Stanjem nisu zadovoljni ni pacijenti.

- Nije baš najbolje. Ima pacijenata za dijalizu i može to bolje, kaže jedan Tuzlak 

I drugi su sličnog mišljenja: “Da ima više ljekara. Najgore je kada dođete na šalter da tražite termin. Otkače vas. To je svugdje tako. Doktorima se nema šta reći. Da su sestre malo ljubaznije, bilo bi bolje.” “Prošle godine sam ležao ovdje, imao dvije operacije. Dobri su. Jedino se može poboljšati da ima konkurs, da se ukinu zapošljavanje, nepozitam i onda će se dobiti kvalitet, odgovornost.”

U odnosu na dom zdravlja, oni su mila majka. Uvijek može bolje i mora, kaže jedan od pacijenata

Ima i drugačijih pritužbi.

- Nisam zadovoljna, jer se sve dugo čeka, naručuje po nekoliko mjeseci. Nisam zadovoljna dijagnostikom koja dugo traje, nisam zadovoljna aparatima koji ne rade, govori nam jedna gospođa.

A takav aparat je onaj za zračenje koji se često kvari, nabavljen prije 15 godina, i to polovan. Kantonalna Vlada obećava novi.

- Imali smo tu činjenicu da su naši pacijenti bili primorani odlaziti u Banju Luku ili Sarajevo, gdje imaju po dva ili tri ta aparata. Zaustavljamo tu ružnu praksu i krećemo u nabavku ovog aparata, najavljuje Irfan Halilagić, premijer TK-a.

Osim što je oprema istrošena, mnogo toga u kompleksu nije u funkciji. Poput liftova. Pacijente nerijetko uz stepenice unose. Za nove će, obećava menadžment, biti izdvojeno 150.000 maraka.

- Imamo i odluku agencije koja se bavi sigurnošću liftova od 2019. godine da je zabranjena upotreba liftova na Klinici za interne bolesti, potvrđuje Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla.

Pogledajte VIDEO ovdje.

NEĆE REPROGRAM

Veći problem od liftova je svakako dug UKC-a Tuzla od 92 miliona KM. Od toga akumulirani dug je 43 miliona KM, a 49 miliona iznosi obaveza prema dobavljačima.

- Neki od dobavljača u posljednje vrijeme su nam rekli da će blokirati račun Centra. Molio sam ih za strpljenje i dalje. Onda sam saznao da već od prije postoje ugovori o reprogramiranju tih ugovora i ljudi ne pristaju na nova potpisivanja reprograma ugovora u UKC-u, dodaje Tulumović.

Svi ovi problemi dolaze u vrijeme zahtjeva zaposlenih u zdravstvu koji traže povećanje satnice te planiraju generalni štrajk. Sve to pacijente ne zanima, oni zahtijevaju usluge koje plaćaju kroz uplatu doprinosa.