Ukrajina od BiH traži promjenu sporazuma iz 2006.

.

Kabinet ministara Ukrajine predložio je Bosni i Hercegovini izmjene i dopune Sporazuma o međunarodnom cestovnom prevozu koji je potpisan još 2006. godine, saznaje Fokus.

Ovaj sporazum iz 2006. predviđa obavezu posjedovanja dozvola za bilateralni i tranzitni promet tereta između i preko teritorija obje zemlje, a samim tim predstavlja i barijeru za nesmetani međunarodni promet. Ukrajinska strana, međutim, traži liberalizaciju bilateralnog i tranzitnog prijevoza tereta.

Prema predloženim izmjenama sporazuma, između ostalog, ukidaju se dozvole za povremeni prijevoz putnika autobusima, dok se prijevoz tereta između teritorija država ugovornih strana kao i u tranzitu preko njihovih teritorija obavlja bez dozvola za teretna vozila.

Inače, Evropska unija je slične izmjene sporazuma s Ukrajinom odobrila još 2022. godine. Izmjene sporazuma koje traži Ukrajina predložene su putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu sa ministrom Edinom Fortom saglasno je s izmjenama ovog sporazuma, međutim pod velikim je upitnikom da li će ga odobriti Vijeće ministara BiH u kojem sjede i ministri iz SNSD-a.

 

U aktuelnoj globalnoj situaciji, kao što je poznato, oni stoje uz Rusiju, iako je ova država izvršila agresiju na Ukrajinu.

Zanimljivo, BiH od 2006. godine i navedenog sporazuma o cestovnom prevozu, prema podacima sa stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, nije potpisala nijedan sporazum sa Ukrajinom.