Ukrajina pokrenula protivnapad kod Izjuma

.
Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga, napisao je guverner ove regije

 

Ukrajinske vojne snage krenule su u protivofanzivu u blizini ukrajinskog grada Izjuma, gdje napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov. Velika i uspješna protivofanziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspjehom Moskve u bitki za Donbas, istočnoj ukrajinskoj regiji koju Rusija nastoji u potpunosti zauzeti.

Ruske snage pokušavaju se probiti južno od Izjuma, u pokušaju da zaobiđu ukrajinske snage koje drže odbranu istočne linije borbi. "Smjer Izjum i dalje je najteži dio", komentirao je guverner regije Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

- Naše oružane snage ondje su prešle u protivofanzivu. Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga - napisao je. 

Ukrajinske su snage ponovno zauzele teritorij na sjeveroistoku zemlje, odbivši Ruse od drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova u svom najbržem napredovanju otkako su se moskovske trupe povukle iz Kijeva.

Ukrajinci su uništili dijelove ruske kolone oklopnih vozila dok su ruske snage pokušavale preći rijeku u Donbasu, vidjelo se na snimci ukrajinske vojske podijeljenoj u petak. Ukrajinski ministar odbrane ranije je predvidio još mnogo sedmica žestokih borbi.

Podsjećamo, Rusija je 19. aprila objavila da je počela druga faza "specijalne vojne operacije". U objavi stoji da je cilj operacije razoružati Ukrajinu i zaštititi je "od fašista". Tu tvrdnju Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao lažni izgovor za pokretanje ničim izazvane agresije.