Ukrajinci stežu obruč oko Hersona, grad Kiselivka oslobođen

rat
Čelnik gradskog vijeća Hersona kaže da su ukrajinske snage oslobodile grad na sjevernim prilazima Hersonu. Grad Kiselivka je oslobođen, kažu Ukrajinci.

 

Grad se nalazi u neposrednoj blizini Hersona, na udaljenosti od 15-ak kilometara.

Okupatori su u panici, a lokalno stanovništvo je u stanju iščekivanja – rekao je Oleksandr Samojlenko za ukrajinsku televiziju, prenosi CNN.

Ukrajinska vojska nije potvrdila Samojlenkove komentare.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug, upitana je o izvještajima i samo je rekla da je “stvarno loše i opasno za vojno osoblje kada dužnosnici i mediji govore bilo što o naseljima za koja zapovjedništvo nije potvrdilo da su oslobođena”.

Nedavne satelitske snimke pokazale su brojna ruska vojna vozila još uvijek u Kiselivki, koja se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje Mikolajiv, koji drže Ukrajinci, i grad Herson, koji je još uvijek okupiran. Satelitske snimke u ponedjeljak pokazale da se Rusi povlače.

U ponedjeljak je Institut za proučavanje rata saopćio da satelitske snimke poznatih ruskih položaja u Kiselivki, koja se nalazi 15 kilometara sjeverozapadno od grada Hersona, pokazuju da su skoro sva ruska vozila napustila prethodne prednje položaje.

Očigledno povlačenje ruskih trupa s ovog položaja moglo bi kompromitirati sposobnost Rusa da odbrane sjeverozapadne periferije Hersona i sugerira da ruske trupe u ovom području vide neposrednu prijetnju svojim položajima – rekao je ISW.

Kiselivka je oko 12 kilometara od zračne luke u Hersonu, koju su ruske snage koristile kao zapovjedno mjesto i bazu.