Ukrajinske snage zaustavile rusko napredovanje u gradu Sjeverodonecku, novi napadi na Kijev

.
Vladimir Putin najavljuje nove napade i nove mete

 

Ruski predsjednik upozorio je da će Moskva pogoditi nove ciljeve ako Zapad isporuči Ukrajini rakete dugog dometa. Smatra da nove isporuke oružja Kijevu imaju za cilj "produženje sukoba", prenosi AFP. Za to vrijeme novi napadio na Kijev.

Ukrajinske snage zaustavile su rusko napredovanje u gradu Sjeverodonecku i ponovno zauzele petinu grada. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke te da se povlače. Istovremeno, jačaju ruski napadi na istočni dio Donbasa, a ukrajinski predsjednik rusku invaziju nazvao je ratnim zločinom punim srama i mržnje.

- Situacija u Severodonjecku, gdje se nastavljaju ulične borbe, i dalje je iznimno teška. Teška je i u Lysychansku, Marinki, Kurakhovu, drugim gradovima i zajednicama Donbasa. Stalni vazdušni napadi, topnička i raketna vatra, rekao je Volodymyr Zelensky, predsjednik Ukrajine.

Rusija kaže da je uništila tenkove koje su Ukrajini isporučile istočnoeuropske zemlje tokom napada na Kijev.

- Visoko precizne rakete dugog dometa koje su ruske zračno-svemirske snage ispalile na periferiji Kijeva uništile su tenkove T-72 koje su isporučile istočnoeuropske zemlje i druga oklopna vozila koja su bila u hangarima, izjavo je Igor Konašenkov, portparol ruske armije.

Osim Kijeva borbe se nastavljaju i u ostalim dijelovima Ukrajine. Obje strane tvrde da su nanijele ogromne žrtve u borbama.

-U novim napadima na Kijev i ostale oblasti ispaljeno je preko 3000 projektila. Izgorio je i hram u oblasti Donjecka. Zapalio se kao posljedica ruskog topničkog granatiranja. Nije prvo granatiranje Lavre. Tri sveštenika Lavre ubijena su u ruskom granatiranju u srijedu, dodao je Zelensky.

Oko 70 stanovnika evakuirano je iz Slavjanska, grada na istoku Ukrajine koji je sada bez vode i struje, dok ruski vazdušni napadi eskaliraju. Prošle sedmice u ruskom napadu tamo su ubijene tri osobe, šestero ih je ranjeno i prouzrokovana je velika velika šteta,

- Kod kuće imamo sve svoje stvari i lijekove za moje dijete. Izuzetno je teško kretati se s bebom. Čim su nas počeli češće granatirati mi smo odlučili otići. Jer je postalo preopasno za dijete.

- Kad bi mi dali oružje, borila bih se. Želim zaštititi svoj grad, da sve ostane kako je bilo. Ne želim biti podložna drugim vođama niti da mi se govori da će nas SAD spasiti. Jedino što želim je mir, da moja djeca, moji unuci žive u miru, da ne plaču noću i ne leže na podu u hodniku. Želim mir.

Za to vrijeme Moskva najavljuje nove napade. Ruski predsjednik nije označio mete koje Rusija planira gađati ako zapadne zemlje počnu opskrbljivati Ukrajinu projektilima većeg dometa. Smatra je da je "buka" oko isporuke zapadnog oružja Ukrajini osmišljena kako bi se odugovlačio sukob.

Vladimir Putin najavljuje nove napade i nove mete.

Detalje pogledajte u video prilogu Jovanke Nine Todorović.