Ukrajinski brod sa žitom prošao provjere i krenuo prema Libanonu

fsa
Ukrajina je rekla da je 17 drugih brodova "ukrcano i čeka dopuštenje za isplovljavanje", ali još nema riječi o tome kada bi mogli isploviti

Prvi brod sa žitom koji je napustio Ukrajinu i prešao Crno more prema sporazumu prošao je inspekciju u srijedu u Istanbulu i krenuo prema Libanonu. Ukrajina je rekla da je 17 drugih brodova "ukrcano i čeka dopuštenje za isplovljavanje", ali još nema riječi o tome kada bi mogli isploviti.

Zajednički civilni inspekcijski tim proveo je tri sata provjeravajući teret i posadu broda Razoni pod zastavom Sijera Leonea, koji je u ponedjeljak isplovio iz Odese noseći ukrajinsko žito, navodi se u saopćenju UN-a, prenosi Associated Press.

Tim Zajedničkog koordinacijskog centra uključivao je dužnosnike iz Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda, koji su prošlog mjeseca potpisali ugovore o stvaranju sigurnih crnomorskih brodskih koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Iako je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) nazvao Razonijevo putovanje "značajnim korakom", nijedan drugi brod nije krenuo iz Ukrajine u proteklih 48 sati, a dužnosnici sa svih strana nisu dali nikakvo objašnjenje za to.