Ukrao testove iz matematike i završio u zatvoru

Igor Stamenković (42), radnik štamparije, koji je optužen da je u junu ukrao kombinaciju testova iz matematike za malu maturu, danas je u Višem sudu u Beogradu iznio odbranu.

Stamenković je najprije odbacio sve navode optužnice i negirao krivično djelo.

- U trenutku kada je došlo do zastoja u štampi zbog kvara na mašini, ja sam se uputio ka WC-u jer mi je pozlilo od sendviča koje smo prethodno pojeli. Osjetio sam da ću da povraćam pa sam uzeo prazan papir i uputio se ka WC-u. Na izlazu sam policajcima koji su osigurali štampanje pokazao da nosim prazan papir i oni su me pustili da odem u toalet. Tamo sam povraćao i praznim papirom se obrisao, a potom ga bacio u kantu – ispričao je Stamenković.

On kaže da je po povratku u halu gdje su se štampali testovi preusmjeren da s drugim kolegom ode na drugi sprat hale, gdje su se u tom trenutku štampali kombinirani testovi.

- Osiguranje tog dana bilo je na visokom nivou. Meni je telefon oduzet već po dolasku na posao i bio je zaključan u kaseti. U pritvoru sam se plašio za sigurnost svog sina jer sam u međuvremenu saznao da on jeste preko društvenih mreža s prijateljima dijelio nekakav test, ali da je taj test on prethodno pronašao na internetu – naveo je Stamenković.

On je, također, naveo da je na spornom testu koji je navodno ukrao vidljiv rukopis koji nije njegov.

Stamenković se tereti da je izvršio krivično djelo povreda tajnosti podataka u stjecaju da krivičnim djelom oduzimanje tuđe stvari. Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio se šutnjom, odnosno iskoristio je zakonsko pravo da ne iznosi odbranu - piše Hayat.ba.

Krađa i “provaljivanje” testa iz matematike doveli su do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.

Izvor: