Umjesto cipela, u kamionu vozili više od 600 kg droge

Droga
Gavranović, Velagić, Bošnjak i Simikić se terete za organizovani kriminal i neovlašteni promet droga

 

Sud BiH potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Frane Gavranovića, Adisa Velagića, Mladena Bošnjaka i Duška Simikića zbog krivičnog djela organizovani kriminal, te neovlašteni promet opojnih droga.

- Gavranović i Simikić su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, radi dalje međunarodne prodaje, prevozili i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama. Velagić je neovlašteno vršio međunarodni prevoz supstance koja je propisima proglašena opojnom drogom, dok je Bošnjak, neovlašteno, a radi dalje prodaje, držao i na drugi način stavljao u međunarodni promet supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama, navedeno je u optužnici.

Svi se dovode u vezu sa kamionom transportne firme ETS iz Bugojna, koji je 25. januara prošle godine SIPA zaustavila na carinskom terminalu u Gradišci, kada je u njemu otkriveno 666 kilograma marihuane. Droga je bila zapakovana u kutijama sa obućom, koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje, a konačno odredište trebalo je da joj bude Njemačka. Međutim, umjesto obuće, u velikom broju kutija otkrivena je droga. Po otkrivanju kamiona uhapšeni su Gavranović i Simikić, koji su vozili kamion. Svi optuženi su nakon hapšenja smješteni iza rešetaka, ali su kasnije, uz mjere zabrane, pušteni na slobodu.