Umjesto najboljeg učenika na ekskurziju u Italiju otišao zvaničnik općine iz Srbije sa ženom

Umjesto učenika generacije gimnazije u Arilju u Srbiji na matursku ekskurziju u Italiju otišao je predsjednik Skupštine općine Dragiša Terzić, a poveo je i svoju tek vjenčanu suprugu Ivanu, inače zaposlenu u općini.

Maturanti ariljske gimnazije na višednevnu ekskurziju na sjever Italije otputovali su 29. septembra, a vraćaju se za vikend, piše Blic.

Na parkingu su ostali njihovi prijatelji i đaci koji nisu mogli da putuju. Među njima i "mnogo dobar drug", najbolji učenik, a svi bi se opkladili već sada, ovako unaprijed, i učenik generacije gimnazije. Njegov otac prima minimalac. On nije mogao da otputuje. Na ekskurziji je trebalo da proslavi i svoj 18. rođendan. Niko od nadležnih nije obratio pažnju na uzorno dijete i najboljeg đaka.

Bijes i šok okupljenih i roditelja i đaka pred polazak na ekskurziju izazvalo je saznanje da sa njima putuje predsjednik Skupštine općine, poznatiji u ulozi predvodnika malinara Dragiša Terzić, a sa njim i novopečena supruga zaposlena u općini.

"Mislili smo da je došao da isprati djecu. Kad ono, ode na ekskurziju sa ženom. Bijesni smo svi. To nije samo nepravda već skandal. Gdje je ovo društvo krenulo i gdje će stići? U koji dio mraka kada se politički funkcioner ugurava u dječiju ekskurziju?", pita se jedan od roditelja.

Roditelji konstatuju da ako nije otputovao učenik koji je primjer svima, koji primjer djeci daje općinski funkcioner.

"Mijenjao je stranke, završio osnovnu školu, a poslije vanredno elektrosmjer. Da li je poslije namakao neku diplomu, niko ne zna i nije to ni isključeno. Po gradu se ljudi pomalo u ovoj nepravdi i našale, pa kažu "dočekao i on na matursku ekskurziju da ide". Kako se nedavno opet oženio djevojkom iz općine, pitam da li je ekskurzija naše djece medeni mjesec? Koji je onda razlog da političar ide sa đacima?! Ogorčeni smo", kazala je majka maturanta.

Sagovornici "Blica", među kojima su i mještani Arilja koji nemaju školsku djecu, ističu da je "škola napravila ozbiljan propust".

"Ima đaka koji su zaslužili da idu na tu ekskurziju. Nije tu riječ samo o jednom djetetu. Iako i nisu svi vukovci, ima djece koja nisu otišla, a za primer su ne samo svojim vršnjacima već cijeloj našoj maloj zajednici jer volontiraju i pomažu. Mnogo ih je tužno bilo gledati kako su ostali na parkingu. A uvijek za ekskurzije ima gratis mjesta upravo za one koji nemaju. Da niko ne obrati pažnju na tu djecu... Bezobrazluk i sramota", kaže A. P. iz Arilja.

Iako je očekivano da se postavi pitanje ko je platio maturantsku ekskurziju predsjedniku Skupštine općine, njegovoj supruzi, ali i direktoru škole Ranku Davidoviću, roditelje to ne interesuje. Kažu: "Jednako je grozno, ko god da je platio".

"Mogao da je plati ko hoće, općina, škola, oni sami. Ono što roditelje interesuje i što će tražiti kao odgovor od nadležnih jeste samo koji su kriterijumi za ekskurziju učenika i po kom osnovu su političar i supruga otputovali."

Direktor gimnazije Ranko Davidović, koji je također otputovao na sedam dana u Italiju, na toj rukovodećoj poziciji je već skoro punih 12 godina i očekuje i novi mandat. Kako saznaje Blic, on je redovni putnik na onim boljim đačkim ekskurzijama, iako učenici imaju profesore i razredne stariješine koji su obavezni na školskim putovanjima. On je kazao da je predsjednik Skupštine općine zaslužio da ide jer "pomaže školi". Direktor iz Italije tvrdi da je predsjednik SO Arilje sam platio ekskurziju, a na pitanje zašto nisu krenula djeca na takozvanim gratis mjestima, on dodaje:

"Svaka ekskurzija nosi nešto svoje i posebno. Da li postoje takva djeca? Postoje. A ja se brinem o njima... Ovog puta mogla su da krenu još dva đaka na ime gratisa, ali nisu... pa ćemo ostalima umanjiti troškove", kaže direktor.

Na pitanje zašto je on kao direktor na ekskurziji i od kojih para putuje, Davidović ističe:

"Ja sam kao direktor vođa puta. To je radio i prošli direktor, pa sam i ja nastavio", zaključuje Davidović, koji se nada i četvrtom uzastopnom mandatu.