Umjetnici stvaraju zajedno (FOTO)

Nevladina organizacija Youth Power zajedno sa volonterima, učenicima Pete gimnazije Sarajevo i udrugom studenata geografije Utrecht  je uspješno završila još jednu aktivnost bojenja murala u Sarajevu 17.5.2019.godine.

Ova aktivnost se implementirala u sklopu projekta ACT - Artist Create Together koji ima za cilj da se putem kulture razvije perspektiva, izgrade snažne internacionalne veze i potakne kulturološka, socijalna i ekonomska promjena. Youth Power zajedno sa organizacijom Master Peace i još šest partnerskih organizacija provodi ove aktivnosti na području Europe.

Učenici su imali priliku na početku aktivnosti saznati neke dodatne informacije o projektu ACT, o organizaciji Master Peace i području djelovanja organizacije te su sudjelovali na interaktivnim radionicama i raznim igrama gdje su imali priliku da se upoznaju, da razmijene informacije o umjetnosti i kulturološkim situacijama  u svojim državama.

Pored crtanja i bojenja murala, odrađena je još jedna aktivnost Storytelling  - snimanje priča gdje su učenici radili kratke video materijale bazirane na njihovim osobnim pričama. Cilj je skupiti 160 osobnih priča mladih ljudi na području Bosne i Hercegovine, spremiti ih i podijeliti tek za 50 godina. Prva dva murala Youth Power je odradio na području Mostara, zajedno sa članovima Budi Muško Klub Mostar i učenicima iz američke srednje škole Phoenix. Osim murala radili su i na uređivanju dvorišta srednje Ekonomske škole Joze Martinovića. 

Projekt Artist Create Together se implementira u pet država Europe u trajanju od dvije godine. Cijeli projekt je usmjeren na mlade ljude, kao ciljnu skupinu, za koje se smatra da oni imaju potencijal da promijene ustaljene prakse i negativne percepcije u društvu.