Umro Ahmet Isić sa slike koja je 1992. godine zgrozila svijet

Ahmet Isić
Prije četiri dana klanjana je dženaza sedamdesetsedmogodišnjem Ahmetu Isiću u selu Glumina kod Zvornika.

 

Ahmet Isić poznat je po fotografiji koja je nastala 1992. godine koja je obišla i zgrozila svijet, a koju je napravio jedan američki novinar.

Fotografija je nastala dok je njih osmorica nemilosrdno tukla Ahmeta i još nekolicinu njih na barikadi u Karakaju dok su ih prevozili kamionima

Njegova prva supruga i sin su ubijeni te 1992. godine.

Rijetki su znali da je upravo Ahmet osoba sa fotografije koja je  objavljena na naslovnicama najpoznatijih svijetskih medija, nakon zarobljavanja te odvezeni u logor Batković.

Trojica pretučenih muškaraca Mensudin Karić, Ahmet Isić (u sredini, raskrvavljen) i Berz Isić, na barikadi u Karakaju, koji stoje pred ratnim zločincem Dušanom Vučkovićem, zloglasnim Repićem, pripadnikom paravojne jedinice Žute ose, fotografija je koja je svjedok zločina koji je tih dana činjen nad bosanskim muslimanima, zgrozila svijet.

Ahmet je jedne prilike ispričao da je skupa sa Mensudinom, Berizom, te Avdom Pandurom, sredinom juna 1992. godine zarobljen na lokalitetu Perunike, nedaleko od sela Glumina u kojoj je, inače, živio.

Ahmet se nije mogao sjetiti kad je prvi put vidio fotografiju na kojoj su on, Mensudin i Beriz, a leđima okrenut stoji Repić.

Nakon agresije, obnovio je svoju porušenu kuću, ponovo se oženio i bio među prvim povratnicima u selo Glumina u kome je živio sve do svoje smrti prošle sedmice.

Dušan Vučković Repić, koga je srbijansko pravosuđe teretilo za najstravičnije ratne zločine počinjene na prostoru Zvornika, kao i drugim podrinjskim općinama umro je u zatvoru u Beogradu samo nekoliko dana prije početka suđenja.