Umro još jedan tinejdžer iz strašne nesreće kod Imotskog

U NOĆI sa srijede na četvrtak u Runovićima kod Imotskog dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je poginuo 16-godišnji mladić, a četiri mladića su ozlijeđena.

Jučer je preminuo i drugi mladić. On je podlegao ozljedama nakon što su se liječnici danima borili za njegov život.

"Od posljedica teških tjelesnih ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila 31.listopada u mjestu Runovići, jučer u splitskoj bolnici preminuo maloljetnik ( 2003.)", objavila je jutros policija.

"Velika tuga i tragedija kakvu Runović ne pamti zadesila je naše selo. Otkazane su sve aktivnosti u klubu a Općina Runovići proglasila je 3 dana žalosti. Teško je pronaći riječi utjehe za obitelji i prijatelje naših Zorana i Maria.

Počivajte u miru anđeli", stoji u objavi NK Mračaj Runovići.

U nesreći je teško ozlijeđen još jedan 16-godišnjak. 15-godišnjak i još jedan 17-godišnjak su lakše ozlijeđeni.

Do nesreće je došlo kad je osobno vozilo Golf, kojim je upravljao jedan od maloljetnika, nešto poslije ponoći sletjelo s ceste i udarilo u kameni zid kuće. Mladići su navodno tue večeri bili na rođendanu.

Prvi mladić umro u noći nesreće

Mladić koji je umro odmah nakon nesreće bio je nogometaš lokalnog Mračaja iz Runovića Zoran Jakić.

Vijest je također objavio Nogometni klub Mračaj iz Runovića, čiji je Jakić bio član, a uz objavu su napisali:

"Dragi Bože, daj snage njegovoj obitelji u ovim teškim trenucima... Nikad te nećemo zaboraviti..."

U Runovićima proglasili trodnevnu žalost

Shrvani tragedijama koje su pogodile našu Općinu u kojoj su u prometnoj nesreći smrtno stradali naši mladi mještani, Općina Runovići proglašava dane 2., 3. i 4. studenoga 2019. godine Danima žalosti.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Općine Runović i drugim javnim zgradama na području Općine.

Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati glazba u ugostiteljskim objektima.

Pozivaju se sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost da sadržaje u okviru svojeg poslovanja obavljaju primjereno Danima žalosti", stoji u objavi Općine Runovići na Facebooku.

Deseta žrtva teških nesreća posljednjih dana

Tinejdžer koji je jučer preminuo deseta je žrtva teških prometnih nesreća u posljednjih nekoliko dana.

U srijedu je osobni automobil sletio s ceste u Dugopolju te je udario u ogradu. Nakon slijetanja s ceste automobil se prevrnuo na krov, a jedna osoba je preminula.

Istog dana kod Šibenika na cesti između Lozovca i Skradina u 13:25 vozač automobila sletio je s ceste i na mjestu stradao.

Nakon slijetanja s ceste automobil se zabio u drvo i doslovno prepolovio. 

U prometnoj nesreći u Međimurju poginulo troje ljudi

Nešto sjevernije u Međimurju isto u srijedu u teškoj prometnoj nesreći poginulo je troje ljudi, a dvoje je teško ozlijeđeno. Nesreća se dogodila oko 12:30 na dionici ceste između naselja Vratišinec i Peklenica kada je došlo do frontalnog sudara dva automobila čakovečkih registarskih oznaka.

Dvije osobe - mladić rođen 1997. godine te djevojka rođena 1996. godine, koji su se nalazili u istom autu - poginule su na licu mjesta.

A naknadno je preminula i žena koja je imala teške tjelesne ozljede po cijelom tijelu. Druge dvije žene ozlijeđene u nesreći (1953. i 2002. godište) teško su ozlijeđene.

Kod Požege poginuo pješak koji je šetao sa psom po selu

No to nije sve. Oko 17 sati ove kobne srijede u Marindvoru kraj Požege poginuo je pješak koji je šetao sa psom kroz selo. Išao je uz rub kolnika, a u susret mu je iz pravca Biškupaca naišao Citroen Saxo.

Stradali muškarac je prevezen u požešku bolnicu u kojoj je podlegao ozljedama.

U Slavoniji poginula dva mladića

U četvrtak navečer u mjestu Dragovci nedaleko od Pleternice u Slavoniji dogodila se teška prometna nesreća u kojoj su poginule dvije osobe, a dvije su ozlijeđene. Do nesreće je došlo zbog nepropisne brzine nešto prije 22 sata kod kućnog broja 51 u Dragovcima u općini Nova Kapela.

21-godišnji vozač osobnog automobila u jednom trenutku prešao je na suprotnu prometnu traku, sletio s kolnika u odvodni kanal i udario u betonski kolni ulaz, a potom i u osobni automobil koji je bio parkiran na kolnom ulazu te u pročelje obiteljske kuće.

U ovoj prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno su stradali 21-godišnji vozač i 18-godišnji suvozač, a 16-godišnji i 19 godišnji putnici u vozilu teško su ozlijeđeni te su prevezeni u bolnicu. Jedan od poginulih je mladi nogometaš Jure Bogdanović. 

Sabor ovog ljeta izglasao strože kazne za "četiri ubojice u prometu"

Inače, sabor je ovog ljeta izglasao velike izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su stupile na snagu 1. kolovoza. Njima je propisano snažnije kažnjavanje počinitelja za tzv. "četiri ubojice u prometu" - brzinu, alkohol, pojas i mobitel.

8 najtežih prekršaja koje je policija detektirala da uzrokuju najveća stradavanja u prometu su:

  1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
  3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu ima alkohola ili droga,
  5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
  7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
  8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. 

Kazne povećane na 10 do 20 tisuća kuna

Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. 

 

Izvor: