Umro vođa Samsunga, najbogatiji Južnokoreanac

.
Predsjednik Li bio je istinski vizionar koji je Samsung iz lokalne firme transformirao u vodećeg svjetskog inovatora i industrijsko središte, objavio je Samsung

 

Karizmatični vođa Samsung Grupe Li Kun-hi (Lee Kun-hee) (78) koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvođača pametnih telefona umro je u subotu, nakon što je proveo više od šest godina u bolnici zbog srčanog udara, saopćila je kompanija.

 

- Predsjednik Li bio je istinski vizionar koji je Samsung iz lokalne firme transformirao u vodećeg svjetskog inovatora i industrijsko središte - objavio je Samsung.

 

Smrt najbogatijeg Južnokoreanca čije bogatstvo prema Forbesu vrijedi 20,9 milijardi dolara trebala bi potaknuti interes ulagača za restrukturiranje grupe u kojoj su njegovi udjeli u ključnim kompanijama, kao što su Samsung Life i Samsung Electronics.

 

Samsung Life je najveći dioničar krunskog dragulja Samsung Electronicsa, a Li je vlasnik 20,76 posto osiguravajuće kompanije i najveći pojedinačni dioničar Samsung Electronicsa s udjelom od 4,18 posto.