UN BiH podržao inicijativu "Nisam tražila" i pozvao nadležne da zaštite žrtve nasilja

UN
Ujedinjene nacije (UN) podržale su prava osoba koje su doživjele seksualno nasilje da javno govore, svjedoče i prijavljuju, bez straha i osude te od nadležnih traže da zaštite sve one koji odluče podijeliti svoje iskustvo.

 

Tokom proteklih sedmica, hiljade žena i djevojaka, kao i određeni broj muškaraca i dječaka, širom Zapadnog Balkana su podijelili osobna svjedočanstva o silovanju, seksualnom nasilju i uznemiravanju, i diskriminaciji putem "Nisam tražila" platforme na Facebooku.

Ova svjedočenja su skrenula pažnju na rasprostranjenost seksualnog i rodno-zasnovanog nasilja u domovima, obrazovnim institucijama i na radnim mjestima.

"Prepoznajemo nevjerojatnu hrabrost koja je bila potrebna za ova javna svjedočanstva. Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, i diskriminacija ostavljaju duboke ožiljke. Osobama koje ih dožive su često potrebne godine ili čak desetljeća da bi se odlučili javno progovoriti", poručili su iz UN-a.

Ujedinjene nacije potvrđuju pravo osoba koje su doživjele silovanje, seksualno nasilje, uznemiravanje, i diskriminaciju da traže pravdu: "Pozivamo nadležna tijela da osiguraju da oni/e koji/e progovore budu zaštićeni/e i da imaju pravo prijaviti počinitelje seksualnog nasilja bez obzira na to kada se zločin dogodio. Sistemska zaštita bi trebala uključivati i usluge podrške, uključujući savjetovanje, pristup sigurnim kućama, obrazovanje i pravnu pomoć".

Ta su prava sastavni dio međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, kao potpisnice UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), i Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (Konvencija Lanzarote).

"Pozdravljamo korake poduzete prema promjeni društvenih normi i narativa o rodnim odnosima. Također prepoznajemo važne korake poduzete prema usklađivanju zakonodavstva koje se odnosi na zabranu diskriminacije, rodnu ravnopravnost i krivično pravo, sa međunarodnim standardima", stoji u saopćenju.

Iz UN-a dodaju kako podržavaju potpuno usklađivanje zakona koji se odnose na silovanje i seksualno uznemiravanje sa Istanbulskom konvencijom i izmjene krivičnih zakona prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, kao i:

• osiguravanje psihološke, pravne i institucionalne podrške žrtvama seksualnog nasilja i zlostavljanja, bez obzira na to kada se zločin dogodio;
• osiguravanje krivičnog procesuiranja počinitelja, i ograničavanje obavljanja poslova u institucijama koje uključuju kontakte s djecom ili maloljetnicima onima koji su osuđeni; • osiguravanje adekvatnih zakonskih odredbi i budžetskih sredstava za zaštitu osoba koje su doživjele nasilje, i podršku njihovog pristupa pravdi, servisima liječenja i reparacijama; • podršku obrazovanju unutar i izvan školskih okvira kako bi se promovirali pozitivni rodni odnosi i zaustavila rodna diskriminacija.

"Ujedinjene nacije podržavaju sve koji/e su doživjeli/e bilo koji oblik nasilja i njihovu potragu za pravdom i pravnim sredstvima. Vodi nas hrabrost onih koji progovaraju. Pridružujemo vam se: Niste sami/e!", poručili su iz UN-a.

Saopćenje zaključuju riječima: "Ovo je jedinstven trenutak u Bosni i Hercegovini. Prilika je to za promjenu narativa koji postoji oko seksualnog nasilja, za pomicanje stigme sa onih koji su ga doživjeli prema onima koji su ga počinili, i za osiguravanje sigurnijeg i jednakopravnijeg okruženja za buduće generacije".