"UN Women": Nasilje je javni, a ne privatni problem

Saunders jedan od pokretača projekta „narandžasti autobus“

Ovogodišnja kampanja agencije "UN Women BiH" startala je danas iz Livna, koje je jedan od osam bh. gradova u kojima će se do 10. decembra 2018. godine prirediti šesnaestodnevna manifestacija aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, prvenstveno nad ženama i djevojčicama. 

Kampanja u Livnu je priređena na centralnom gradskom trgu i u hotelu "Park" , a provodila ju je agencija "UN Women BiH" u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Gender centrom BiH i uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija. U sklopu kampanje u Livnu, učestvovali su i ministrica rada, zdravstva i socijalne politike LK Vasilija Broćeta, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek, ambasador Švedske u BiH Andres Hagelberg, predstavnik "UN Women u BiH" Dejvid (David) Saunders, Lejla Mehmedić iz "Medica" Zenica, Danka Zelić iz Udruženja "Žene Grahova" i drugi.

- Nasilje je javni, a ne privatni problem, posebno nasilje nad ženama i djevojčicama, koje je globalni problem, poput epidemije rasprostranjen širom planete, na svim nivoima ljudskih zajednica, na njega je nužno ukazivati i protiv njega se moramo boriti, prvenstveno mi muškarci - kazao je Saunders, koji je i jedan od pokretača projekta „narandžasti autobus“ i navedene kampanje.

O ovoj problematici govorili su i ostali učesnici kampanje, među kojima i šef Ureda VE u BiH Drahoslav Stefanek, koji je podsjetio da je BiH potpisnica Istanbulske konvencije koja značajno mjesto posvećuje borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, dok je ambasador Švedske Hegelber, naglasio kako je borba protiv nasilja nad ženama i djevojčicama „stvar zdravog razuma kod Šveđana“, te da bi trebala biti i kod svih drugih. On je, uz ostalo, kazao da i govorom tijela možemo pokazati podržavamo li žrtvu nasilja ili nam je svejedno, o čemu moramo voditi računa.

Đorđe Kovačić, šef Odjeljenja kriminalističke policije MUP-a Livanjskog kantona iznio je određene podatke o nasilju u ovom kantonu, podsjetivši da su tokom 2018. zaprimili 11 dojava o nasilju u porodici, te da su se desila i dva samoubistva vezano za ista, od kojih je jedno izvršila žrtva nasilja, a drugo nasilnik.   

Organizatori kampanje su kazali da su ciljevi animiranje javnosti, uz korištenje i brendiranog autobusa i direktnih razgovora građana s predstavnicima policije, zdravstvenih ustanova, socijalnih službi, nevladinih organizacija, a sve u cilju boljeg upoznavanja s vrstama rodno zasnovanog nasilja i načinima njegovog sprečavanja. 

Kampanja se nakon Livna nastavlja u Bihaću 26. i 27. novembra, potom u Banjoj Luci naredna dva dana, zatim u Brčkom 1. i 2. decembra, Bijeljini 3. i 4. decembra, Istočnom Sarajevu 5. i 6.decembra, Mostaru 7. i 8. decembra, dok je završetak kampanje planiran u Sarajevu 9. i 10. decembra 2018.