Unatoč protivljenju Rusije i Kine: Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio izvještaj o BiH

.

 

Počela rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a.

Unatoč protivljenju Rusije i Kine, Christian Schmidt se po prvi put obraća na sjednici VS UN-a gdje podnosi svoj izvještaj.

Ruski ambasador Vasili Nebenzija je ponovio još jednom stav Moskve kako Christiana Schmidta ne smatraju "legitimnim visokim predstavnikom" u BiH.

Podsjetimo, Neustavne aktivnosti vlasti Republike Srpske centralna su tema izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta, upućenog ove sedmice Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Od oktobra prošle godine entitetske vlasti Republike Srpske (RS), na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, intenzivirali su svoje aktivnosti usmjerene na jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti od strane entiteta RS u području, između ostalog, obrane, indirektnih poreza i pravosuđa. Entitetski zakonodavni organ, Narodna skupština RS-a, usvojila je političke akte kojima se vlasti RS-a obavezuju da ih provedu kroz različite mjere. Ove mjere uključuju jednostrano povlačenje RS iz sporazuma o prijenosu koje su RS i entitet Federacije potpisale u prošlosti, te usvajanje sveobuhvatnih zakonodavnih obveza, od kojih su neke već realizirane. Ove radnje potkopavaju ustavne obaveze države i institucija uspostavljenih da izvršavaju te obaveze, što predstavlja poništavanje ključnih reformi provedenih u okviru Općeg okvirnog sporazuma za mir. Oni ne samo da narušavaju osnove Mirovnog sporazuma, već izravno prijete poništavanjem više od 25 godina napretka u izgradnji BiH kao države koja je čvrsto na putu ka integracijama u Evropsku uniju (EU)”, navedeno je u izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Istakao je da se promjene ustavnog poretka u BiH ne mogu donositi jednostrano, nego samo parlamentarnim i zajedničkim odlukama.

Podvukao je da najavljeni koraci vlasti manjeg bh. entiteta Republike Srpke podrivaju suverenitet BiH i da je on kao visoki predstavnik posvećen očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države.

"Međunarodna zajednica je opredjeljenja za očuvanje prava svih konstitutivnih naroda i ostalih kako bi svi mogli izražavati svoj identitet bez podrivanja drugih", rekao je Schmidt.

Na kraju govora je poručio da su BiH i međunarodna zajednica na raskrsnici.

"Šta će se dalje dešavati i kako će međunarodna zajednica reagovati će uticati na Zapadni Balkan. Ostajemo posvećeni BiH, želimo biti odlučni ali cijenimo dijalog i otvorenost. Nadam se da politički lideri BiH će u tome pronaći vrijednost i da građani neće više morati brinuti oko novog sukoba. To će međunarodnoj zajednici dati priliku da smanji svoj praktični angažman u BiH. Sve dok nije tako, iz svog iskustva znam, da dejtonske institucije i organizacije u BiH moraju ostati tamo kako bi pomogli BiH da ostvari svoj razvoj", rekao je Schmidt.

Schmidtu je odobreno obraćanje Vijeću i predstavljanje posljednjeg izvještaja o BiH uprkos protivljenju Rusije i Kine.

Rusija je imala prigovor na Schmidtovo obraćanje u Vijeću sigurnosti, ističući kako Christiana Schmidta ne smatraju legitimnim visokim predstavnikom.

Očekuje se obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Foto: Screenshot