Unicef: Pandemija otežava položaj miliona interno raseljene djece

djeca
Fond UN za djecu (Unicef) objavio je danas da je 46 miliona ljudi, među kojima je 19 miliona djece, pobjeglo od nasilja i konflikta prošle godine ali je ostalo u svojim zemljama, dok su još milioni ljudi raseljeni zbog katastrofa.

 

U izvještaju Unicefa se navodi da je broj interno raseljenih kao rezultat nasilja i konflikta povećan sa 25 miliona prije deceniju na više od 40 miliona u posljednjih pet godina. Takođe, prošle godine više od 40 odsto raseljenih bili su mlađi od 18 godina.

Izvršna direktorka Unicefa Henrijeta For izjavila je da “milioni raseljene djece širom svijeta nemaju odgovarajuću njegu i zaštitu” i dodala da kada se pojavi nova kriza kao što je pandemija koronavirusa, ta djeca postaju posebno ugrožena.

Oko 33 miliona novoraseljenih zabilježeno je 2019. godine među kojima je 12 miliona djece, a Unicef navodi da je pandemija koronavirusa ove godine dodatno pogoršala situaciju za raseljenu djecu i porodice.

Izvještaj “Izgubljeni kod kuće” ističe da djeca koja su raseljena nemaju pristup osnovnim uslugama i u riziku su da budu izložena nasilju, eksploataciji, zlostavljanju, trgovini, dječijem radu, dječijem braku i razdvajanju od porodice.

Unicef poziva na strateška ulaganja i ujedinjene napore vlada, civilnog društva, privatnog sektora, humanitarnih organizacija i same djece u rješavanju ovih pitanja.