Uništena nekropola stećaka kod Donjeg Vakufa bit će ponovo uređena

.

Nekropola stećaka Trabanovac Šatare, koja se nalazi uz magistralni put M-5 Travnik - Donji Vakuf uništena je prilikom rekonstrukcije pravoslavne crkve, a kako nam je rečeno, stećci nisu oštećeni te će nekropola ponovo biti uređena.

Dvorište pravoslavne crkve uz cestu Travnik - Donji Vakuf dugo je bilo zapušteno, a prilikom iskopa došlo je do pomjeranja stećaka koji su bili u korovu, a naknadno je, već po završetku radova, utvrđeno da je uništena čitava nekropola.

U razgovoru za Klix.ba Miro Matošević, direktor Turističke zajednice SBK, je kazao da se radi o nenamjernoj devastaciji, gdje je prilikom izvođenja građevinskih radova određen broj stećaka premješten na drugu lokaciju.

"Doslovno se radi o grešci građevinskog radnika. Prema dostupnim informacijama, teren su obišli predstavnici relevantnih institucija, gdje je zaključeno da stećci nisu oštećeni, a sama dislokacija stećaka iskoristit će se za arheološka istraživanja prije njihovog vraćanja na prvobitno mjesto. Izvođač radova će finansirati uređenje nekropole", kazao je Matošević.

Dodao je da su nadležne institucije ekspresno reagovale, kao i javnost koja je reakcijom upozorila buduće investitore i izvođače radova da na sličnim lokacijama više obrate pažnju te da znaju da njihove radnje neće ostati neprimijećene.

"Budući da se nekropola nalazi uz dionicu planirane biciklističke staze, svakako će biti dio interesa turista i mi se nadamo da će se ovaj propust koji je načinjen iskoristiti tako da upravo nekropola stećaka zasja u novom i ljepšem ruhu", zaključio je Matošević.