Unski smaragdi obilježili Dan planete zemlje

Home

Unski smaragdi obilježili Dan planete zemlje


Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, Društvo za stvaranje kulture očuvanje i zaštitu rijeke Une „Unski smaragdi“, u saradnji sa Pedagoškim zavodom i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, te Nacionalnim parkom Una i Gradom Bihaćem, organiziralo manifestaciju pod motom „Životne sredine i klimatske pismenosti“.

Dan planete Zemlje i ove  godine posvećen je problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak. Svoju poruku javnosti organizatori manifestacije poslali su putem  ekološkog kviza i TV filma. Na ovaj način Unski smaragdi su željeli pokazati kolika šteta se nanosi planeti Zemlji ljudskom pohlepom za prekomjernim bogaćenjem. O ovoj temi prisutnima je govorila predsjednica Unskih smaragda Mejasa Dupanović.

U sklopu manifestacije u svim općinama Kantona jučer je organiziran eko-kviz „Eko bis – Una i ekologija“. Kviz se organizira već 15 godina, a takmiče se učenici škola sa prostora USK. Učesnici ovogodišnje manifestacije su bili i mališani dječijeg vrtića „Fili“, koji su  kroz zanimljiv program podsjetili mjerodavne zbog čega je važno očuvati planetu Zemlju.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnom nivou aktualizirano je  1990. godine kada je u manifestacijama širom svjeta  učestvovalo više od 200 miliona ljudi, što je dalo veliki poticaj održavanju konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru dvije godine kasnije.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila brojnim sadržajima koji su posvećeni očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta, a sve s ciljem podsjećanja da Zemlju trebamo čuvati svih 365 dana u godini, a ne samo na ovaj dan.

 

(Izvor: RTVUSK)

Topic
Objavio: Sat, 22/04/2017 - 13:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top