Press uprave Unsko-sanskih šuma: Isporuka drva do kraja oktobra

Uprava ŠPD Unsko-sanske šume održala je danas konferenciju za novinare. Na to su se kažu odlučili zbog više aktulenih pitanja od kojih je u samom vrhu isporuka ogrjeva.

Problemi oko isporuke trupaca te ogrjevnog drveta stanovništvu i javnim ustanovama, koji su naročito bili izraženi  u prvom dijelu godine, u značajnoj mjeri su prevaziđeni i situacija je sada puno bolja, kazali su predstavnici uprave ŠPD  Unsko-sanske šume.

Kada je riječ o ogrjevu za najranjivije kategorije stanovništva, penzionere, RVI i porodice šehida,  ostao je još manji dio za isporuku, uglavnom potrošačima iz Bihaća i Bosanskog Petrovca.

„Penzineri , RVI i porodice šehida drva će dobiti do konca oktobra,  kako je i definirano ugovorom“, kaže Haris Mešić, direktor ŠPD Unsko-sanske šume.

Komentirajući cijene drveta  koje su pojedinci prodavali i do 130 maraka za kubni metar, u Šumama ističu da su one u potpnosti neopravdane. Iako je i  ŠPD povećalo cijene, taj iznos ni blizu nije onima na crnom tržištu.

Cijene su nerealne najvjerovatnije zbog  zabrane manjeg bh. entiteta RS o prodaji pojedinih trupaca u Federaciji, pretjerane eksploatacije u privatnim šumama, problema   oko čuvanja šuma, ali i porasta cijena na EU tržištu.

Ugovore, koje  ima sa drvoprerađivačima,  Unsko-sanske šume neće moći u cjelosti ispoštovati. Pilane su uglavnom zainteresirane za bukove trupce kojih odavno nema u dovoljnim količinama .

Ako se još uzmu u obzir  vremenske nepogode sa početka godine, bolesti šuma te sve izraženija nestašica radne snage, u ovom preduzeću ipak su zadovoljni.

„U šumama nema ko da radi, nemamo sjekača, nemamo traktorista, izvođačke firme imaju probelm što nikada ne znaju hoće li zateći pet ili 10 ljudi“, kaže Mensud  Šahinović, izvršni direktor za oblast ekonomije USŠ.

U upravi Unsko-sanskih šuma osvrnuli su se i na situaciju oko čuvanja šuma. Nakon što je preduzeću ponovno vraćena ova nadležnost, primopredaja je skoro završena. Ostao je još dio u Bihaću i Bosanskom Petrovcu.

„Završili smo taj posao sa manjim brojem ljudi i tražili unutarnje rezerve jer nismo na vrijeme preuzeli ljude iz kantonalne uprave“, kaže Mensud Tuzlak, izvršni direktor za oblast šumarstva

Trenutno su iz Kantonalne uprave za šumarstvo u Unsko-sanske šume prešla dva od  29  lugara.  Ostali su podnijeli  žalbe na rješenja  o prekidu radnog odnosa .

Dok se ne okončana situacija oko njihovog formalno-pravnog statusa, ŠPD ih ne može preuzeti  i ovo preduzeće ne snosi odgovrnost za nastale probleme, kazali su u Upravi.