Upad u prostorije portala Faktor.ba, obaviještena policija i Tužilaštvo KS

sjkdhskdh
Kako su naveli iz Faktora, dvije osobe su nakon ulaska u redakciju povisile ton i uputile prijetnje i psovke uposlenicima portala koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji

"Novinari su više puta insitirali da M. A. i žena koja je bila u njenoj pratnji napuste naše prostorije te da nam se obrate putem e-maila. Na izlasku iz redakcije M. A. je upirući prstom u našu novinarku zaprijetila: 'Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici'", navode iz Faktora.

Navode da su slučaj prijavili Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze sa kojima raspolažu.

"Policija je zaprimila prijavu, obavijestila dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te postupa po istoj. Izvršit će se neophodne provjere i poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom", kazao je za N1 Mirza Hadžiabdić iz Odjela za odnose sa javnošću MUP-a KS.

Novinari Faktora su i ovog puta prije objave teksta zbog kojeg su nam upućene prijetnje detaljno, što zvanično, što preko svojih izvora u MUP-u, provjerili apsolutno sve što je napisano, kazala je za N1 Edita Gorinjac, zamjenica glavnog i odgovornog urednika redakcije Faktor.

"Što se tiče našeg pristupa poslu, postupili smo profesionalno. Ono što zabrinjava je činjenica da se osobe iz kriminalnog milja ili osobe bliske njima osjećaju dovoljno moćnima da prijete medijima. Dodatno obeshrabruje činjenica da je osoba čije smo ime spominjali u tekstu, a u vezi sa događajima na Vracama, zapravo na slobodi iako je nakon priznanja krivnje za ranija krivična djela pravomoćno osuđena. Mi, naravno, znamo da to nije izolovan slučaj. Kao što znamo da ovakvi i slični vrlo često prijete novinarima", rekla je Gorinjac.