Upozorenja na ugroženost egzistencije policijskih službenika

Državna policija

Upućeno je otvoreno pismo Vijeću ministara BiH za postupanje i visokom predstavniku u BiH od strane Saveza sindikata policijskih organa koji predstavlja Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, kako bi se pomoglo kod nadležnih.

U suštini se od Vijeća ministara traži da se u što kraćem roku poveća osnovica plaća uposlenicima policijskih agencija na državnom nivou na 630,00 KM, a najkasnije na idućoj sjednici koja bi trebalo da se održi 27. juna tekuće godine.

Također, od Vijeća ministara se traži da se izvrše korekcije odluke za topli obrok i prevoz tako da naknada za prevoz bude najmanje u visini navedene osnovice.

Dalje, Svaz sindikata policijskih organa BiH upozorava na veliko nezadovoljstvo među njenim pripadnicima kao i svakodnevnim napuštanjem službe. Napominju da će se snositi odgovornost zbog samog narušavanja sigurnosti po BiH i urušavanje sistema državnih policijskih agencija.

Vijeće ministara je upozoreno da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao, a sve, kako ističu, zbog niskih plaća koje su najmanje u BiH i nemogućnosti prehranjivanja njihovih porodica i ugrožavanja njihove egzistencije.

Ovo su problemi koji se već dugi niz godina gomilaju i koji su zbog porasta cijena u svim segmentima kulminirali tako da su doveli u pitanje egzistenciju samih policijskih službenika na državnom nivou.