Upozorenje iz Brisela: Srbija napušta evropski put

Izvjestiteljica za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel se nada da će dijalog Srbije i Kosova biti obnovljen poslije formiranja vlade u Prištini.

Prema njenim riječima, koje prenosi hrvatska agencija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić državu vodi na autoritaran način, dok je političko nadmetanje gotovo nemoguće jer je opoziciji uskraćen javni medijski prostor.

Von Cramon-Taubadel je izjavila za list Danas kako "ne postoji prostor da neka opoziciona stranka bude predstavljena na javnoj televiziji, niti u bilo kojim srpskim medijima sa širom frekvencijom" te da su "procedure u Skupštini Srbije grubo kršene prije nego je dio opozicije odlučio bojkotirati rad srbijanskog paprlamenta".

Srbija je važna evropska zemlja

"S te tačke gledišta, Srbija definitivno napušta put eurointegracija, ponašajući se na način koji je više nego za žaljenje. Srbija je važna evropska zemlja koja nesumnjivo pripada EU, ali mora zbog toga pokazati više napora i više poštovanja za demokratska pravila", ocijenila je njemačka eurozastupnica.

Ona se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti obnovljen poslije formiranja vlade u Prištini.

Ipak sugerira da nije dobro da se "Vučić i Thaci izvlače i rade šta žele jer im Bruxelles postavlja pitanja samo u vezi s dijalogom". 

Izvor: Agencije